ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς

βενιζέλος-δεν-υπάρχουν-περιθώρια-για-364976

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί συνέντευξη τύπου, για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Διαβάστε τι λέει για τη νέα συμφωνία

Σε εξέλιξη η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες για τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναλύσει τις δεσμεύσεις και τα πλεονεκτήματα, που απορρέουν για την Ελλάδα από τη νέα συμφωνία, την ώρα που οι φήμες για επικείμενη παραίτησή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Ξεκινώντας, τη συνέντευξη τύπου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκινώντας αντίστροφα, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να σκεφτεί τι θα γινόταν σήμερα στην Ελλάδα αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.

“Αυτό το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε. Σήμερα το πρωί είχαμε μια θετική εξέλιξη που δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη” είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι πολλοί επένδυσαν και επενδύουν στην αποτυχία, αλλά διαψεύσθηκαν.

Συνεχίζοντας, ο Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι έχουμε τώρα την ευκαιρία να ξαναστήσουμε την ελληνική οικονομία.

“Αυτό θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά και συλλογική προσπάθεια” σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Περάσαμε από σαράντα κύματα”

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις παράλληλες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και με το IIF για το “κούρεμα”, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή έπρεπε να λυθούν μια σειρά από άλλα θέματα με την τρόικα και την ΕΚΤ.

“Περάσαμε από σαράντα κύματα και η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης που ήταν η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής”.

Τι κερδίζει η Ελλάδα

Αναφερόμενος στο τι κέρδισε η χώρα μας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι εκτός από τη δανειακή σύμβαση, αποσπάσαμε και τη ρητή πολιτική δέσμευση των εταίρων μας ότι θα έχουμε τη στήριξη τους και μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα, είναι οι αυτονόητες, αν και στο τραπέζι είχαν πέσει προτάσεις που δεν συνάδουν με την εθνική αξιοπρέπεια.

To δεύτερο που έχουμε είναι το οριστικό PSI. Μετά από διαπραγματεύσεις έχουμε γενναία περικοπή των ομολόγων, με το κούρεμα να φτάνει το 53,5%.

“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες αφαιρέσαμε από τις πλάτες τους πάνω από 100 δισ. ευρώ χρέος” πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο χθες υπήρξε μια μείωση του χρέους ύψους στο 8% του ΑΕΠ.

Για να συμβεί αυτό έπρεπε να συμβάλλουν οι εταίροι μας, η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για υπέρβαση του ρόλου τους, ώστε να βοηθηθεί η χώρα μας. Όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος γίνεται βιώσιμο.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στα νομοσχέδιο που έρχονται, λέγοντας ότι όλα τα μέτρα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε η Ελλάδα να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Μαρτίου και να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη.

“Να επιστρέψουν οι καταθέσεις”

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε και για την αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι τώρα πρέπει να υπάρξει ένα κύμα επιστροφής καταθέσεων.

“Καθένας πρέπει τώρα να φερθεί έξυπνα και να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, ώστε να στηριχθεί η εθνική οικονομία. Τώρα υπάρχει η πλήρης ασπίδα” είπε χαρακτηριστικά.

news247.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου