ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στις επικουρικές συντάξεις – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

ανατροπή-στις-επικουρικές-συντάξεις-82-633752

Αλλάζουν όλα στην επικουρική ασφάλιση. Τι θα προβλέπει η νέα μεταρρύθμιση. Όσα αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που αναμένεται να έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα και τις αλλαγές που θα επιφέρει μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου στον Alpha 98,9.

Όπως είπε, «η πιο εμβληματική αλλαγή είναι ότι από διανεμητικό, κεφαλαιοποιητικό για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας την επόμενη χρονιά ή για όσους κάτω των 35 ετών και θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα. Ουσιαστικά δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί, κουμπαράδες, όπου θα κατατίθενται οι εισφορές των ασφαλισμένων. Θα επενδύονται από ένα ταμείο που θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αργότερα όταν μετά από 30-40 χρόνια έρθει η στιγμή να πάρουν την επικουρική τους ασφάλιση, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται στη βάση των εισφορών που έχουν καταβάλλει και των αποδόσεων των επενδύσεών τους».

«Μετάβαση δεν πρόκειται να γίνει για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Όσοι είναι κάτω των 35 ετών είτε τώρα έχουν ασφάλιση με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είτε δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Προφανώς, αυτών, όταν φτάσουν στη σύνταξη, θα είναι ένας σταθμικός μέσος όρος της σύνταξης που θα έχουν από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και της σύνταξης που θα είχαν από το διανεμητικό. Για τους υπόλοιπους, είτε τους τωρινούς συνταξιούχους είτε ασφαλισμένους με το τωρινό σύστημα, δεν αλλάζει τίποτα, οι συντάξεις τους θα καταβληθούν με τους κανόνες του υφιστάμενου συστήματος».

«Το νέο σύστημα», επανέλαβε, «αφορά όσους είναι κάτω των 35 ετών. Για παράδειγμα, ένας που εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια και είναι 30 ετών, γι΄αυτόν υπάρχει η δυνατότητα αν θελήσει να μπει στο νέο σύστημα».

«Προσπαθούμε σε αυτό το νέο σύστημα να είναι τα πάντα επαγγελματικά και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Σκοπός είναι οι ασφαλισμένοι του συστήματος αυτού να μπορούν να βλέπουν από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τον λογαριασμό τους και να βλέπουν τι εισφορές έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το νέο ταμείο θα δημιουργήσει τρία επενδυτικά προφίλ: ένα πιο συντηρητικό, ένα πιο ισορροπημένο και ένα πιο επιθετικό. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει με τι αναλογία θα τοποθετείται σε ποιο από αυτά τα προφίλ. Κι εκεί τελειώνει η συμμετοχή του ασφαλισμένου, δεν του ζητάμε να γίνει ο εξπέρ των επενδύσεων. Θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζω το προφίλ μου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή μετά την πάροδο τριετίας ή πενταετίας. Θα έχουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.Όπως έχουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν το λεγόμενο ηλικιακό προφίλ, όσο περνούν τα χρόνια όλες οι επενδύσεις γίνονται όλο και πιο συντηρητικές.» υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα ποσοστά κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν τα ίδια με σήμερα, μάλλον όπως θα είναι από του χρόνου. 3% ο εργοδότης, 3% ο εργαζόμενος κι αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση «θα έπεται του εργασιακού. Ελπίζουμε νωρίς το καλοκαίρι να έχει πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί».

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου