ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο ενδιαφέρον για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

μεγάλο-ενδιαφέρον-για-φορολογική-μετ-646233

Κανείς δεν θα πίστευε πριν μερικά χρόνια ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για πλούσιους, συνταξιούχους ακόμα και να δημιουργήσουν γραφεία ειδικού σκοπού για τη διαχείριση της περιουσίας τους από την Ελλάδα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ξένοι πλούσιοι βρίσκουν ιδιαιτέρως δελεαστικό το ελληνικό πακέτο και έρχονται στην Ελλάδα, ως φορολογικοί κάτοικοι ενώ ταυτόχρονα επενδύουν και μεγάλα ποσά κυρίως σε ακίνητα αλλά και σε start ups.

Ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πολλούς πλούσιους του εξωτερικού αποτελεί η πρόσφατη νομοθεσία για τα family offices. Μπορεί όλο το πακέτο να είναι ιδιαίτερα δελεαστικό (non dom και αλλοδαποί συνταξιούχοι) ωστόσο, πολλοί έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τη νέα νομοθεσία των family offices. Αυτό αναφέρουν μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι και δικηγορικά γραφεία σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα έχει σημαντικά οφέλη καθώς όλο και περισσότεροι έχουν ζητήσει ενημερώσει ενώ άλλοι ξεκινούν τις διαδικασίες για να δημιουργήσουν τα περιβόητα γραφεία που τα συναντάμε σε όλο τον κόσμο. Ακολουθώντας λοιπόν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση αυτή, η οποία προβλέπει φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών με βάση τις δαπάνες. Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με την προσθήκη κέρδους 7% στις δαπάνες, το οποίο και φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή των κερδών 24%. Τα οικογενειακά γραφεία διαχειρίζονται τον πλούτο των οικογενειών στις οποίες ανήκουν και συνήθως αυτός είναι ιδιαιτέρως μεγάλος. Ο νόμος προβλέπει πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα και να πραγματοποιούν δαπάνες τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως μέλη της οικογένειας νοούνται οι σύζυγοι, τα τέκνα και οι ανιόντες των συζύγων.

Σε ότι αφορά τους πλούσιους που μετακομίζουν φορολογικά στη χώρα μας επενδύουν όπως ορίζει άλλωστε και η νομοθεσία, σε ακίνητα και μετοχές μη εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο από ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο 5 οικογένειες με τα ανήλικα τέκνα τους έγιναν κάτοικοι Ελλάδας. Το 2021 το ίδιο γραφείο έχει καταθέσει 10 αιτήσεις, οι οποίες και έχουν εγκριθεί, και προέρχονται από Ελληνες ομογενείς. Από το σύνολο των πλούσιων που μετακόμισαν (το 2020 και το 2021) οι περισσότεροι προέρχονται από το Η.Β. τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τη Λατινική Αμερική, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από την Αυστραλία. Σε άλλο μεγάλο ελεγκτικό Οίκο συναντάμε και τον πρώτο δισεκατομμυριούχο που αποφάσισε να αφήσει τη Μεγάλη Βρετανία και να γίνει κάτοικος Ελλάδος

Όσοι έχουν πάρει το τίτλο του φορολογικού κατοίκου Ελλάδας έχουν ξεκινήσει τις επενδύσεις που ορίζει η νομοθεσία. Συγκεκριμένα σε διάστημα τριών ετών πρέπει να επενδύσουν το ποσό των 500.000 ευρώ στη χώρα. Οι περισσότεροι επενδύουν σε ακίνητα σε τουριστικές περιοχές της χώρας δημιουργώντας πολυτελείς κατοικίες για δική τους χρήση. Αρκετοί είναι και αυτοί που που επενδύουν σε μετοχές μη εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρειών και συγκεκριμένα σε start up και venture capital. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λ.π. Μάλιστα θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.

Όμως και οι συνταξιούχοι του εξωτερικού βλέπουν ιδιαίτερα θετικά το πρόσφατο νόμο που ισχύει για αυτούς. Σκανδιναβοί και Γερμανοί επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα μετακομίζοντας από άλλες χώρες που είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Ήδη 50 συνταξιούχοι έγιναν κάτοικοι Ελλάδος Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική του υποχρέωση για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
capital.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου