ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά ο επανυπολογισμός και για τους παλαιούς συνταξιούχους

ξεκινά-ο-επανυπολογισμός-και-για-τους-683295

Tελευταίοι και… καταϊδρωμένοι θα λάβουν το καλοκαίρι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το Μάιο του 2016. Οι αυξήσεις απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Για τους εν λόγω συνταξιούχους οι διαδικασίες αναμένεται να καθυστερήσουν περισσότερο καθώς τώρα (ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση) προωθείται η σχετική υπουργική απόφαση με τις οδηγίες για τον επανυπολογισμό ενώ δεν έχει καν αρχίσει η κατασκευή του λογισμικού.

Σ’ αυτήν την κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40 -50 ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται: Για τους παλιούς συνταξιούχους στην απόφαση που θα υπογράψει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου αν μετά τον επανυπολογισμό το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.09.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, εάν όχι περισσότερα.

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ` έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Δηλαδή θα πάρουν τις αυξήσεις σε 5 ετήσιες δόσεις.

Ωστόσο αν προκύψουν αναδρομικά ποσά για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου