ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύ σημαντική η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή

πολύ-σημαντική-η-έγκριση-των-μέτρων-απ-373391

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της έγκρισης της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων και έδωσε έμφαση στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών

Ικανοποίηση, αλλά και αγωνία για την εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων επικρατεί στο Βερολίνο, μετά την έγκριση του σχετικού πακέτου από τη Βουλή των Ελλήνων. Έτσι γερμανοί υπουργοί και στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έγκριση της δανειακής σύμβασης, αλλά ζητούν πράξεις.Η ίδια η καγκελάριος που σε συνέντευξή τύπου, με θέμα την χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, εκλήθη να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την έγκριση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Έδωσε όμως περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν για να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική και να ενισχυθεί η οικονομική τηςανάπτυξη.

Αισιόδοξη για τη μείωση του χρέους η καγκελάριος

Σόιμπλε, Μέρκελ, Ίσινγκ κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου Η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και θα φτάσει το 2020 σε βιώσιμο επίπεδο, «γύρω στο 120% του ΑΕΠ» έτσι ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Η καγκελάριος χρησιμοποίησε τη λέξη «γύρω» που μπορεί να παραπέμπει σε μια πιο χαλαρή θεώρηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων για το PSI. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σόιμπλε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του δεύτερου πακέτου στην Ελλάδα εξαιτίας του ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο θα φτάσει, όπως είπε στο 128% του ΑΕΠ με τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας»

"Δεν θέλουμε να βασανίσουμε κανέναν" επανέλαβε ο Β. ΣόιμπλεΠάντως παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας, η καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο χαλάρωσης του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων.Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε κατόπιν ερώτησης αναφορικά με τα μέτρα και τις διαμαρτυρίες των ελλήνων πολιτών ότι το ζητούμενο «δεν είναι να βασανίσουμε κανέναν». Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα πάρει το δρόμο της βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα των κατώτατων μισθών, που στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου