ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων: Πώς θα αποζημιωθείτε για τις δαπάνες -Παραδείγματα

νέο-πρόγραμμα-στήριξης-επιχειρήσεων-770364

Άνοιξε ο δρόμος -με την χθεσινοβραδινή κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης- για την νέα οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων. Μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία ρίχνει χρήμα με βάση την απώλεια εσόδων, θα έρθει ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με βάση τις ζημιές.

Ουσιαστικά, η επιχείρηση θα κληθεί -νωρίτερα από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να δηλώσει αναλυτικά τις δαπάνες που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αφαίρεση των ποσών

Στη συνέχεια, θα αφαιρούνται όλα τα ποσά που δόθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα της επιχείρησης -που σημαίνει ότι θα έχουν προκύψει ζημιές μέσα στο 2020- θα έρχεται το δημόσιο και θα καταβάλλει ένα ποσοστό της τάξεως του 70-90% επί του ποσού αυτού.

Άρα, το καινούργιο πρόγραμμα στήριξης έρχεται στην πραγματικότητα να καλύψει αδικίες που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί από τις 5 (που θα γίνουν 6) φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και αυτό διότι αυτή τη φορά, θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την τελική ζημιά που υπέστησαν μέσα στην κρίση της πανδημίας και όχι για τις απώλειες εσόδων οι οποίες μπορεί να ήταν σημαντικές χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δημιούργησαν και ζημιές.

Τα παραδείγματα

Χαρακτηριστικό για το πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι το ακόλουθο παράδειγμα.

Επιχείρηση είχε το 2019 έσοδα 300.000 ευρώ και έξοδα 250.000 ευρώ άρα έκλεισε με κέρδος 50.000 ευρώ το 2019. Το 2020, τα έσοδα υποχώρησαν από τα 300.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ δηλαδή κατά 50% ενώ τα έξοδα μειώθηκαν από τα 250.000 στα 200.000 ευρώ. Η επιχείρηση έχει φορτωθεί με ζημιές 50.000 ευρώ για το 2020. Η επιχείρηση καλείται να δηλώσει ποιες από τις δαπάνες της ανήκουν στην κατηγορία των παγίων δαπανών.

Ουσιαστικά, είναι τα ενοίκια, το ρεύμα, τα κοινόχρηστα, τα τηλέφωνα, οι μισθοί και πιθανώς οι συμβάσεις leasing (με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ακριβώς το ποιες δαπάνες θεωρούνται πάγιες). Ας υποθέσουμε ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι πάγιες δαπάνες είναι 30.000 ευρώ. (σ.σ εννοείται ότι έχουν εξαιρεθεί τα ενοίκια που κουρεύτηκαν, οι μισθοί που δεν καταβλήθηκαν λόγω αναστολής κλπ).

Από τις 30.000 ευρώ, θα αφαιρεθούν και τα 20.000 ευρώ που έχει εισπράξει η επιχείρηση μέσω των 5 φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τι θα μείνει; Μια “ζημιά” 10.000 ευρώ που έχει προκύψει από πάγιες δαπάνες. Επί αυτού του ποσού, θα υπολογιστεί η επιδότηση η οποία θα κυμαίνεται από 70 έως 90% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Άρα, η συγκεκριμένη επιχείρηση θα εισπράξει επιπλέον 7000-9000 ευρώ μετριάζοντας αρκετά την τελική ζημιά του 2020. Προφανώς δεν θα καλυφθεί όλη η ζημιά. Τουλάχιστον όμως θα περιοριστεί σε πιο λογικά επίπεδα περιορίζοντας τις πιθανότητες του “λουκέτου”.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει από τον Μάρτιο και μετά καθώς προϋποθέτει αναλυτική καταγραφή όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου