ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα

το-σχέδιο-για-το-άνοιγμα-των-καταστημά-783274

Η επαναλειτουργία -έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς όρους- του λιανεμπορίου αλλά και η στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που μετρούν ήδη τεράστιες απώλειες εσόδων, συνιστά τον νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away αλλά και την “απομόνωση” των Κωδικών Αριθμών της ένδυσης και της υπόδησης ώστε ειδικά γι’ αυτά να επιτραπεί η πώληση προϊόντων με προγραμματισμένο ραντεβού (το λεγόμενο click in shop).

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

H ευρεία σύσκεψη με του λοιμωξιολόγους για να οριστεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας με τις συγκεκριμένες μεθόδους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή με στόχο την Δευτέρα να γίνουν οι πρώτες πωλήσεις.

Ταυτόχρονα, αναμένονται προσαρμογές και στην νομοθεσία των εκπτώσεων (επιμήκυνση περιόδου κλπ) ώστε να μπορέσουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις -ειδικά αυτές στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης- να “ξεστοκάρουν”. Παράλληλα με τα μέτρα για να αρχίσουν και πάλι τα έσοδα θα “τρέξουν” και τα οικονομικά μέτρα στήριξης για την κάλυψη των ζημιών. Έτσι έχει ήδη δρομολογηθεί για το λιανεμπόριο:

1. Η επιτάχυνση της διαδικασίας της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε τα χρήματα -1,5 δις. ευρώ συνολικά εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ θα είναι χάρισμα- θα πέσουν στην αγορά έως τις 25 Ιανουαρίου. Παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα δοθεί μόνο αν κριθεί απολύτως απαραίτητο. Μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, είχαν γίνει 303515 αιτήσεις και ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου. Με αυτό τον ρυθμό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τις τουλάχιστον 400.000 αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή. Αν όχι ίσως υπάρξει μια ολιγοήμερη παράταση.

Από τα 1,5 δις. ευρώ, πολύ μεγάλο μερίδιο αναμένεται ότι θα δοθεί στο λιανεμπόριο καθώς αυτό είναι που θα εμφανίσει πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Χθες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλοι γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής “για όσο χρειαστεί”. Έδειξε ουσιαστικά στην 6η φάση η οποία θα καλύψει τις απώλειες εσόδων για το α’ τρίμηνο. Ο προϋπολογισμός της θα ανέλθει τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ.

2. Και για τον Ιανουάριο αλλά και για τον Φεβρουάριο (ενδεχομένως και για τον Μάρτιο κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της πανδημίας) οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται πληττόμενες ανεξάρτητα από το αν θα λειτουργήσουν με click away ή με προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταβάλλουν το ενοίκιο του Ιανουαρίου. Επίσης, για το ενοίκιο του Φεβρουαρίου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα κουρευτεί σε ποσοστό 80%. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης απαλλαγή και από το ενοίκιο του Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια πρόσθετης στήριξης.

Εκτός από την απαλλαγή του ενοικίου και για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, θα ισχύσει κανονικά το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας ώστε οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις να επιλέξουν οι ίδιες πόσους υπαλλήλους χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες του click away ή των προγραμματισμένων ραντεβού. Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρατείνεται κατά 75 ημέρες η προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ενώ θα ανασταλεί και η καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων για την περίοδο μετά το κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου προβλέπει και ένα καινούργιο πλαίσιο για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα έχουν συσσωρευτεί μέχρι τότε από επιταγές, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια. Για τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα δρομολογηθεί η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης η οποία με τη σημερινή της μορφή προβλέπει αποπληρωμή των οφειλών σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες δόσεις με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.

Αναμένεται παράταση στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης (πιθανότατα για τον Ιούνιο) αλλά και αύξηση του αριθμού των δόσεων η οποία όμως δεν είναι ενιαία για όλους αλλά συνάρτηση των οικονομικών απωλειών που θα έχει προκαλέσει στον κάθε επαγγελματία η πανδημία. Για τα δάνεια, προωθείται το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” επιχειρηματικών δανείων στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να τρέξει από τον Μάιο και μετά ενώ μέχρι τότε αναμένεται ότι θα δοθούν μεγαλύτερες αναστολές από τις τράπεζες ή ειδικές ρυθμίσεις για περιορισμένη καταβολή δόσεων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου