ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φορείς που κινδυνεύουν με λουκέτο

οι-φορείς-που-κινδυνεύουν-με-λουκέτο-379078

Στην «κόκκινη γραμμή» θα βρεθούν νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και ΔΕΚΟ. Ξεκινά η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων βάσει κριτηρίων που προετοιμάζουν Γάλλοι ειδικοί

Η άμεση κατάργηση ζημιογόνων οργανισμών και φορέων (ΝΠΙΔ, ΑΕ), που θα πραγματοποιηθούν με αποφάσεις-εξπρές των αρμόδιων υπουργών, χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, θα αποτελέσει το βασικό μέτρο για να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Μόλις χθες, ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότι εντός του 2012 θα απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το σύνολο του Δημοσίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του περί του αντιθέτου μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ απέδωσε την ευθύνη της υλοποίησης σε κάθε υπουργείο χωριστά.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην «κόκκινη ζώνη» των «λουκέτων» θα βρεθούν ΝΠΙΔ, ΑΕ και ΔΕΚΟ που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος αλλά και της Εθνικής Αμυνας (ΕΒΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.τ.λ.).

Τα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν αρχικά αναμένεται να είναι το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι οργανισμοί, η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται και η χρησιμότητά τους με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη δημόσια διοίκηση.

Την απόφαση για την κατάργηση των φορέων θα λάβουν οι εποπτεύοντες υπουργοί μετά από εισήγηση των Επιτροπών Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ και στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο τον περιορισμό των υπηρεσιών, βάσει κριτηρίων που προετοιμάζουν Γάλλοι εμπειρογνώμονες. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό (μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι), οι οποίοι είτε θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού είτε θα απολυθούν.

Αργά χτες το βράδυ πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την τρόικα, προκειμένου να ενταχθούν οι υπό απόλυση υπάλληλοι σε καθεστώς εφεδρείας για 1 χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού και κατόπιν να απολυθούν.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012 Ενδεχόμενο και άλλων απολύσεων

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των απολύσεων σε αριθμό μεγαλύτερο των 15.000 που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την τρόικα για το 2012, με στόχο τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους μέσω συνταξιοδοτήσεων, περιορισμού των προσλήψεων, αλλά και 15.000 απολύσεων από το 2011 μέχρι και το 2015.

Στον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων δεν υπολογίζονται τελικά οι συνταξιοδοτήσεις του 2010 που ξεπέρασαν τις 53.000. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι για το 2011 οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000, αλλά τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 υπολογίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν τις 150.000, συνυπολογίζοντας και τις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου