ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Η αγορά θα ανοίξει πριν τις γιορτές

πέτσας-η-αγορά-θα-ανοίξει-πριν-τις-γιορ-812879

Δεν υπάρχει σχεδιασμός να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, πριν τις γιορτές.

Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας». Οπως επανέλαβε, αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και έκανε εκ νέου έκκληση να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου και ο ρυθμός μετάδοσης.

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να χαλαρώσει η πίεση στο ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την άρση του lockdown ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία τα οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία «είναι ασφαλή» αφού «τηρούνται τα μέτρα» και δεν μεταδίδεται εύκολα ο ιός. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Ως προς το άνοιγμα της εστίασης αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις και όλα σταθμίζονται με βάση αυτά πρωθυπουργός θα πάρει αποφάσεις του.

Ερωτηθείς για το πόσο θα εξακολουθήσουν ισχύουν τα sms για τις μετακινήσεις και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, σημείωσε ότι δεν είμαστε ακόμη σε φάση άρση των περιορισμών αυτών. «Ένα είδους απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι μονόδρομος» είπε.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Πάντα στηριχθήκαμε στην πειθώ, έτσι και τώρα θα βασιστούμε στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα εμβόλια» είπε αναφέροντας τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων ότι θα είναι ασφαλή.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα εμβολιαστεί από τους πρώτους, θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να εμβολιαστούν και εκείνοι πρώτοι δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες.

Αφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε άνοιγμα δύο ταχυτήτων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην πρώτη ταχύτητα, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ο εφησυχασμός μας οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε. Τέλος, ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να να προσέξουν σε περιοχές που έχουν μεγάλες γιορτές όπως Πάτρα με τον Αγ. Ανδρέα και η Κέρκυρα με τον Αγ. Σπυρίδωνα ώστε να μην γίνουν εστίες υπερμετάδοσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου