ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2021

τα-σενάρια-για-τον-ενφια-του-2021-817164

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2020 αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου lockdown.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επικαιροποίηση θα συνοδευτεί με επέκταση κατά 30% του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στην επικράτεια (σε περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται με πολύ χαμηλές αξίες). Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να είναι έτοιμες έως τον Μάρτιο και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ισχύσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα των 2,67 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου να σβήσουν οι φωτιές που θα ανάψουν στον ΕΝΦΙΑ του 2021 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Μεσοσταθμική μείωση 8%-10% στον ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες θα κινηθούν στα επίπεδα 10%-12% και σε άλλες θα είναι χαμηλότερες από 5% έως 8%. Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης καθώς και σε πολλές από τις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%. Πάντως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίσει και δεν θα αντισταθμίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της εφορίας και των εμπορικών παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αύξηση φόρου θα προκύψει για τους φορολογούμενους που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον κ.α) σε περιοχές των νότιων προαστίων (παραλιακή ζώνη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού) στο Πειραιά, στα δυτικά προάστια και «λαϊκές» συνοικίες (Νίκαια, Αιγάλεω και Περιστέρι κ.α) και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Επίσης υψηλότερος θα είναι ο φόρος σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα κ.α) καθώς και σε ακριβές περιοχές στην Αττική που βρίσκονται δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου