ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριμελής επιτροπή θα επιλύει τις διαφορές για τα «χαράτσια»

τριμελής-επιτροπή-θα-επιλύει-τις-διαφ-384673

Μία τριμελής επιτροπή που θα συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει το έργο της επίλυσης διαφορών ανάμεσα σε φορολογούμενους και εφόρους, εφόσον οι πρώτοι ζητήσουν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων η οποία θα απορριφθεί από τους δεύτερους.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του προϊσταμένου της Εφορίας, μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα σε ειδική τριμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει τη διαδικασία τόσο για τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων όσο και για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες.

Όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα εξοφλούν εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής τις δόσεις του τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ειδικό τέλος ακινήτων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους ακινήτων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ακόμη απαλλαγή του 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων από το τέλος, εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από επτά δωμάτια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου