ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως και 3 δόσεις στεγαστικού δανείου χάρισμα από το κράτος μέχρι τέλος του χρόνου

έως-και-3-δόσεις-στεγαστικού-δανείου-χά-840298

Σχεδόν τρεις δόσεις –για την ακρίβεια 2,7 δόσεις- των στεγαστικών τους δανείων θα εισπράξουν πάνω από 150.000 δανειολήπτες μέχρι το τέλος του χρόνου υπό μορφή επιδότησης. Στο υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζονται να δώσουν “μαζεμένες” τις επιδοτήσεις του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να πέσει “ζεστό χρήμα” στην αγορά της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η επιδότηση θα αντιστοιχεί στο 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου που εξυπηρετεί ο καθένας ενώ το μαζεμένο ποσό θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στην επιδότηση που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο τρίμηνο. Για να γίνει η μαζεμένη καταβολή των χρημάτων, το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχεδιάζουν να επιδοτήσουν ακόμη και εκ των υστέρων τις δόσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου ανεξάρτητα από το αν αυτές θα έχουν ήδη πληρωθεί από τους δανειολήπτες.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ συνεχίζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερους από 140 χιλιάδες δανειολήπτες. Οι περισσότεροι, είναι “πράσινοι” δανειολήπτες, δηλαδή, εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τράπεζα. Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες από τους περίπου 140.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις ακόμη και πριν από 40 ημέρες, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι διασταυρώσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές καθώς ελέγχεται το εισόδημα, η ακίνητη περιουσία, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, η σύνδεση της κύριας κατοικίας με το στεγαστικό δάνειο ακόμη και η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο βαθιά άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Για το πρώτο τρίμηνο μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης, οι δανειολήπτες δικαιούνται –εφόσον είναι πράσινοι- επιδότηση 90% επί του ύψους της μηνιαίας δόσης με ανώτερο ποσό ανά οφειλή (και όχι ανά δανειολήπτη) τα 600 ευρώ τον μήνα. Έτσι, αν κάποιος εξυπηρετεί δύο δάνεια που βαραίνουν την κύρια κατοικία του (ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό) με δόση 500 ευρώ το καθένα ή 1000 ευρώ συνολικά, θα μπορεί να επιδοτηθεί ακόμη και με 900 ευρώ τον μήνα.

Λόγω του ότι η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων έχει ήδη τραβήξει χρονικά –και προκειμένου τα χρήματα της επιδότησης να πέσουν άμεσα στην αγορά- το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιδοτήσει αναδρομικά τις δόσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης του προηγούμενου παραδείγματος, θα λάβει μαζεμένα έως και 2700 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, προβλέπει την επιδότηση του στεγαστικού δανείου συνολικά για 9 μήνες. Στο πρώτο τρίμηνο η επιδότηση φτάνει στο 90%, στο δεύτερο τρίμηνο στο 80% και στο τρίτο τρίμηνο το 70%.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου