ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

σημερα-η-συσκεψη-των-πολιτικων-αρχηγω-386865

Ομοφωνία σε όλα θέλει ο Παπαδήμος

Για κλείσουν οι εκκρεμότητες με κούρεμα και νέα δανειακή σύμβαση

Η συνάντηση σήμερα το μεσημέρι του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, (αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση) θα κρίνει κατά κύριο λόγο τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα που παραμένουν ανοικτά. Μέχρι και την ύστατη ώρα πάντως γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις.

Εάν η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία αποδοχής των δεσμεύσεων που θέτουν οι πιστωτές ως προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, είναι πιθανό να κλείσει σε πρώτη φάση η συμφωνία για το PSI και να δρομολογηθεί η σύμβαση του νέου δανείου. Αυτό θα σημαίνει πως θα έχουν ήδη εγκριθεί τα μέτρα που συνοδεύουν την έγκριση του νέου δανείου και θα απομένει ο μεγάλος σκόπελος της ψήφισής τους από την ελληνική Βουλή.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Την Παρασκευή, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ιδιωτικού και του επίσημου τομέα, στις οποίες συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του IIF υπό τον κ. Τσάρλς Νταλάρα, οι εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου Blackstone και του νομικού γραφείου Allen & Overy, οι εκπρόσωποι της Τρόικα υπό τον κ. Τόμσεν και ο κ. Ζανιάς για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, κατέληξαν σχεδόν σε όλα τα θέματα του PSI εκ των οποίων το ύψος του επιτοκίου δεν ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η διαφορά στο επιτόκιο από το 4% μεσοσταθμικά στο 3,7% ή 3,8% που φαίνεται να καταλήγουν, «είναι αστεία» για να χαλάσει η συμφωνία. Πιο σημαντικά ήταν τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επίσης φαίνεται να έχουν επιλυθεί, ενώ το μόνο ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση, αφορά στη συμμετοχή ή εξαίρεση από το κούρεμα των ομολόγων, των μικροομολογιούχων φυσικών προσώπων.

Την Παρασκευή το απόγευμα ενημερώθηκε για αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του ιδιωτικού και του επίσημου τομέα για το PSI ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος και το βράδυ ετέθη υπ’ όψιν του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον κ. Νταλάρα.

Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν το PSI ως το εύκολο μέρος του συνολικού προγράμματος και υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν, ανάγοντας το πρόβλημα σε πολιτικό και όχι αυστηρά τεχνικο-οικονομικό. Οι αμφισβητήσεις της Τρόικα αφορούν στις προθέσεις των πολιτικών κομμάτων να στηρίξουν την εφαρμογή των μέτρων και την υλοποίηση της συμφωνίας στην πράξη, δηλαδή μετά τις εκλογές από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, να έχουν καταλήξει μέσα στην Κυριακή οι διαπραγματεύσεις δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Παπαδήμο να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην επικείμενη συνάντηση κορυφής. Στόχος είναι όλη η προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα όσο πλησιάζουμε προς τις 20 Μαρτίου ημερομηνία λήξης του μεγάλου ομολόγου των 14,4 δις ευρώ που θα κρίνει, αν η χώρα θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία ή όχι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου