ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος από φέτος ο ΕΝΦΙΑ σε 28 νησιά της χώρας

τέλος-από-φέτος-ο-ενφια-σε-28-νησιά-της-χώ-850343

Τον δρόμο για την έκδοση και ανάρτηση μέσα στις επόμενες ημέρες, των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για το 2020, ανοίγει η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή η οποία ορίζει ποιοι τελικώς είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών οι οποίοι απαλλάσσονται πλήρως, οριστικά και από φέτος ήδη, από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα απομένουν λίγες μέρες για την εξόφληση της 1ης από τις 6 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του φόρου Ακινήτων. Στην πλατεία Συντάγματος δεν αποκλείουν πάντως, αν κριθεί αναγκαίο, να δοθεί περιθώριο χρόνου ενός μηνός για πληρωμή της 1ης δόσεως τον Οκτώβριο αντί 30 Σεπτεμβρίου, μαζί με την 2η δόση όπως συνέβη και με τον φόρο εισοδήματος εφέτος.

Πάντως η αναμενόμενη νέα ρύθμιση που είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό για απαλλαγή των νησιωτών, ετέθη σε ισχύ από την κατάθεσή της ήδη χθες αργά το βράδυ, πριν την ψήφισή της στη Βουλή των Ελλήνων και θα εφαρμοστεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 και εφεξής.

Προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα κατοίκων σε μικρά ακριτικά νησιά, υπό τους εξής όρους:

– απαλλάσσονται μόνον φυσικά πρόσωπα

– πρέπει που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν την κύρια κατοικία τους -όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους- σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των χιλίων διακοσίων (1.200) κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, καθώς και στον Δήμο Γαύδου και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

– η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά στα δικαιώματα επί των ακινήτων που βρίσκονται στα νησιά αυτά. Δηλαδή αφορά όλα τα ακίνητα που έχει κάποιος στα νησιά αυτά, αλλά όχι τυχόν ακίνητο που έχει σε άλλη περιοχή της χώρας (πχ διαμέρισμα στον Πειραιά).

– Αντίστροφα, αν κάποιος διατηρεί ακίνητο (πχ εξοχικό ή πατρικό) στα νησιά αυτά, αλλά η κύρια κατοικία του έχει δηλωθεί σε άλλη περιοχή, χάνει την απαλλαγή του από ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να την αποκτήσει όμως από την επόμενη χρονιά, αν και εφόσον επιλέξει να μεταφέρει την κύρια κατοικία του στο νησί.

Η απαλλαγή των ακινήτων από ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμη, αποσκοπεί να ελαφρύνει τους ακρίτες νησιώτες, αλλά και να διευκολύνει ενδεχομένως άλλους να επιλέξουν τα 28 μικρά νησιά ως την μόνιμη εγκατάστασή τους.

Τα νησιά αυτά είναι:

  • Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,
  • Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,
  • Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,
  • Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
  • Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
  • Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,
  • Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
  • Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,
  • Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και
  • Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνούς.

«Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την εφαρμογή του μέτρου δεν τίθεται άλλος περιορισμός πχ εισοδηματικός ή άλλος.

[newmoney.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου