ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων έως και 60% για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες – Αναλυτικά παραδείγματα

μείωση-φόρων-έως-και-60-για-ένα-εκατομμύ-850807

Πλήρης αλλαγή σκηνικού για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες. Μετά την καθιέρωση των κλιμακίων για τις ασφαλιστικές εισφορές που επέτρεψαν σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους να επιλέξουν πόσες εισφορές θα πληρώνουν κάθε μήνα, τώρα έρχεται και η μείωση του φόρου εισοδήματος σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και στο 60%.

Η νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα με τον συντελεστή του 9% έχει ήδη νομοθετηθεί αλλά τα οφέλη ήταν προγραμματισμένο να φανούν από το 2021 με την εκκαθάριση της δήλωσης.

Σε αυτό το όφελος όμως, έρχεται να προστεθεί και το “χάρισμα” της εισφοράς αλληλλεγγύης. Ακόμη και ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες με κέρδη μόλις 10.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με φόρο 900 ευρώ όταν πέρυσι πλήρωνε 2200 και θα δει την επιβάρυνσή του να ψαλιδίζεται κατά 59% ή 1300 ευρώ.

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Ο φόρος για αυτοαπασχολούμενο με 30.000 ευρώ κέρδη θα μειωθεί κατά 2076 ευρώ, ο φόρος για εισοδήματα 40.000 από ατομικό επάγγελμα κατά 2826 ευρώ και ο φόρος για εισοδήματα 50.000 ευρώ από ατομικό επάγγελμα κατά 21%. Σχεδόν το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων θα έχει μείωση βαρών άνω του 18-19%.

Ο σχετικός πίνακας που συντάχθηκε, δείχνει το ποσό που θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό του 2021 για το ίδιο ακριβώς ποσό κερδών με αυτό του 2020. Εννοείται ότι λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα δείξουν λιγότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι οπότε η ελάφρυνση που θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η νέα κλίμακα βάσει της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος του 2021 (εισοδήματα 2020) για τους αυτοαπασχολούμενους, θα είναι η εξής:

Προκαλεί μειώσεις για όλους τους φορολογούμενους, από το πρώτο ευρώ. Και τώρα, έρχεται να προστεθεί το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που θα ευνοήσει όσους επαγγελματίες έχουν συνολικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά και σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνθέτουν πλέον ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον που επιτρέπει στους επαγγελματίες να δηλώσουν τα πραγματικά τους κέρδη και να μην “ρισκάρουν” τη φοροδιαφυγή η οποία –ακόμη και αν δεν συλληφθούν- τους δημιουργεί προβλήματα σε άλλα μέτωπα.

Για παράδειγμα, με χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα, είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Αποτελέσματα φέτος σε επίπεδο δήλωσης περισσότερων εισοδημάτων λόγω της μείωσης των φόρων, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να καταγράψει και η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε εκατοντάδες επαγγέλματα. Εκτιμάται όμως ότι μπαίνουν γερές βάσεις για το άμεσο μέλλον και ειδικά από τις αρχές του 2021 που εκτιμάται ότι η χώρα θα μπει σε διαδικασία σταδιακής ανάκαμψης.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου