ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ζημιά στον τουρισμό θα καθορίσει το μέγεθος της ύφεσης για όλη τη χρονιά

η-ζημιά-στον-τουρισμό-θα-καθορίσει-το-μ-734397

Οι απώλειες που θα εμφανίσει φέτος ο τουρισμός θα καθορίσουν την έκταση της ζημιάς στην οικονομία για ολόκληρη τη χρονιά και το βάθος της ύφεσης.

Επίσης ανασταλτικοί ή επιταχυντικοί παράγοντες στη συρρίκνωση του ΑΕΠ αποτελούν η πορεία του εμπορίου, οι επενδύσεις καθώς και το ύψος των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Προς το παρόν και με βάση το αναμενόμενο για τη κυβέρνηση ποσοστό της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο το οικονομικό επιτελείο εμμένει στο δυσμενές σενάριο που τοποθετεί το πήχη στο 8% αν και δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναθεώρησης επί τα χείρω. Σημειώνεται ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ύφεση τρέχει με ρυθμό 7,9% δηλαδή εντός των κυβερνητικών προβλέψεων.

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών καθαρή και ασφαλή εικόνα για το πλήγμα στο ΑΕΠ από την πανδημία θα υπάρχει στα τέλη Σεπτεμβρίου με το κέντρο βάρους να πέφτει στο τουρισμό όπου στο τρίτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιείται το 60% των ετήσιων εσόδων.

Ωστόσο παράγοντες της τουριστικής αγοράς τονίζουν ότι η θερινή σεζόν έκλεισε με μεγάλες απώλειες στις εισπράξεις καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων δεν ξεπέρασαν πανελλαδικά το 30% και εκπέμπουν σήμα κινδύνου για μαζικά λουκέτα το Φθινόπωρο εκτιμώντας ότι η βουτιά θα συνεχισθεί. Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις για τη πορεία του κλάδου το 2020 τα έσοδα δεν αναμένεται να υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δις. ευρώ πέρυσι και θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι λόγω ακύρωσης των κρατήσεων στα ξενοδοχεία θα πρέπει να επιστραφούν σημαντικά ποσά στους πελάτες τους.

Η δίνη του τουρισμού παρασύρει και την εστίαση που δέχεται νέα χτυπήματα από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για το ωράριο λειτουργίας ενώ λόγω του φόβου για το κορονοιό αναμένεται επιδείνωση της ασφυξίας τους χειμερινούς μήνες. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η πτώση του τζίρου κυμαίνεται στο 50% κατά μέσον όρο ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Την ίδια ώρα η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα ανοίγουν τρύπες στα ταμεία του λιανικού εμπορίου που στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχασε έσοδα άνω των 8 δις. ευρώ με τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες να παραμένουν ζοφερές.

Θολό είναι το τοπίο και στην οικοδομή που βρίσκεται σε «νάρκωση» και κινείται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει το χρόνο και το ρυθμό ανάκαμψης. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση και το ύψος των πόρων από τα πακέτα της Κομισιόν ενώ η διόγκωση των δαπανών και η τρύπα στα έσοδα προκαλούν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υπονομεύοντας τη «δύναμη πυρός» για μέτρα στήριξης.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτελούν σημαντικό παράγοντα καθώς θα ενισχύσουν τη χρηματοδοτική δύναμη του δημοσίου για λήψη αντίμετρων στο κορονοϊό καθώς και την παροχή ρευστότητας στην αγορά με διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου