ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση 75% από τον Μάρτιο

συντάξεις-ποιοι-θα-πάρουν-αύξηση-75-από-735278

Αναδρομικά έως και 9 μηνών και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα πάρουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται.

Και αυτό καθώς θα μειωθεί το πέναλτι στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι.Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60 % .Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% ωστόσο το νέο πέναλτι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται:

-Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξη τους.

-Αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών από τη διαφορά καθώς το νέο μειωμένο πέναλτι μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί προς τον Οκτώβρη –Νοέμβρη.

Άλλοι 56.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο –προ νόμου Κατρούγκαλου -καθεστώς καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς , διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως την 1η Μαρτίου του 2022.

Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου εφαρμόζονται στους συνταξιούχους, λόγω γήρατος , όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη , οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 28.2 .2020 ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση , μετά την ισχύ του Ν.4670 /2020 δηλαδή από τις 28.2.2020 εφόσον για την εργασία ή την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των πρώην φορέων που εντάχθηκαν στον e- ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα αφορά:

– Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28.2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότηση τους.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28.2.2020.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 28.2.2020.

– Όσοι εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας , οι οποίοι αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση,σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου