ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Μέρκελ: Ούτε η Γερμανία μπορεί να πληρώνει επ΄ αόριστον

α-μέρκελ-ούτε-η-γερμανία-μπορεί-να-πλη-389606

Να μην ζητά κανείς περισσότερα από τη Γερμανία από εκείνα που μπορεί να δώσει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προειδοποιεί η καγκελάριος σε συνέντευξή της.

«Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει και τις δικές του ευθύνες», τονίζει η Α. Μέρκελ προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα να υπόσχεσαι όλο και περισσότερα χρήματα όταν δεν αντιμετωπίζεις τα αίτια της κρίσης. «Όσον αφορά τη βοήθεια δισεκατομμυρίων και τα πακέτα διάσωσης θα πρέπει να προσέξουμε και εμείς οι Γερμανοί ώστε να μην χάσουμε και εμείς στο τέλος τις δυνάμεις μας». Ενδεχόμενη αδυναμία της Γερμανίας δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη λέει η καγκελάριος και προσθέτει ότι ούτε η Γερμανία έχει απεριόριστες δυνατότητες.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση», προειδοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμώντας όμως ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι στο μεταξύ ορθός. «Πιστεύω ότι συνολικά βρήκαμε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ευθύνη που αναλογεί στα εθνικά κράτη».

Ναι στην αλληλεγγύη αλλά…

«Είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε αλληλεγγύη», λέει η Α. Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι ίδιοι οι εταίροι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Αυτό ισχύει, σύμφωνα με την ίδια, τόσο για τον προσωρινό όσο και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Η Γερμανία, υπενθυμίζει, έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι οι συνθήκες της ΟΝΕ αποτελούν την βάση για την παροχή βοήθειας. Οι συνθήκες αυτές προβλέπουν ξεκάθαρα «ότι καμία χώρα δεν αναλαμβάνει τα χρέη άλλης».

Η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ειδική περίπτωση σε σχέση με τις γενικότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Σημειώνει δε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της σταθεροποίησης. Εδώ, προσθέτει, θα πρέπει να ηρεμήσουν τα πράγματα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου