ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Τι προβλέπει – Πότε τίθεται σε ισχύ

νέος-πτωχευτικός-κώδικας-τι-προβλέπε-737751

Ποιοι φόροι θα πληρωθούν έως τις αρχές του 2021

Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, 31 Αυγούστου, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ, αντικαθιστώντας κάθε άλλο νομοθέτημα για την προστασία των υπερχρεωμένων από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Αναλυτικά, ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει:

  • Τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Για τους οικονομικά ευάλωτους, τη διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης για την υπερχρέωση.
  • Όσοι εντάσσονται στη διαδικασία υπερχρέωσης και ρυθμίζουν τις οφειλές τους πριν κοκκινίσουν, θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς και από κατασχέσεις.
  • Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ρυθμίζουν τις οφειλές τους θα προβλέπεται επιδότηση του στεγαστικού τους δανείου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και γι’ αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί».

Το φορολογικό ημερολόγιο

Πολλές είναι οι πληρωμές σε φόρους που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα, μέχρι τις αρχές του 2021 αναμένονται οι παρακάτω πληρωμές:

  1. Όσοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν διπλή δόση του φόρου εισοδήματος. Από τον Αύγουστο έως και τον Φεβρουάριο θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ.
  2. Τον Σεπτέμβρη ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κυμαίνεται σε 2,5 δισ. ευρώ
  3. Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου