ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιώτες «ράμπο» στο κυνήγι του… θησαυρού της μαύρης λίστας

ιδιώτες-ράμπο-στο-κυνήγι-του-θησαυ-390955

To πράσινο φώς για να αρχίσουν οι έλεγχοι από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες στους οφειλέτες του δημοσίου δίνει η δημοσιοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικων, της λίστας με τα ονόματα των 4.152 φορολογούμενων, οι οποίοι χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14,877 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πρόκειται για τον κατάλογο των φυσικών προσώπων που έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας, ενώ έχει προηγηθεί και η δημοσιοποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις-οφειλέτες.

Συνολικά και οι δύο κατατηγορίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 42 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (θα καταβάλλονται σε έως και 60 δόσεις), όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών, συμβούλων και εισπρακτικών εταιριών που θα αναλάβουν περάσουν από «ψιλό κόσκινο» τα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλοοφειλετών.

Ο στόχος για το δημόσιο, στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και περιορισμού του δημόσιου χρέους, είναι να διεκδικήσει με κατασχέσεις και πλειστηριασμους τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να εισπράξει μέρος των οφειλών τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει το δημόσιο να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο λογιστής Νίκος Κασσιμάτης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο δημόσιο 952 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες, χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφική η είσπραξη των οφειλών τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, στη λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Μπατατούδης (πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ) με οφειλές 2,5 εκατ. ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης με χρέη 1,15 εκατ. ευρώ και ο ιδιοκτήτης της Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος με χρέη 14,29 εκατ. ευρώ.

Συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα των Γιώργου και Σταύρου Κοσκωτά, με χρέη 2,4 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Επίσης, εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος για χρέη ύψου 515.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους τους, ούτε οφειλέτες που έχουν κυρήξει πτώχευση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου