ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανική «υποχώρηση» για τη μείωση του ελλείμματος

ισπανική-υποχώρηση-για-τη-μείωση-το-392572

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι μπορεί να μην επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό στο 4,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) εντός του 2012, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος στο 4,4%, από το 8% που εκτιμάται ότι έφθασε το 2011, βασίστηκε σε «παρωχημένες» εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου, προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% για τη φετινή χρονιά. Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε σε προσχέδιο έκθεσής του ότι αναμένει η οικονομία της Ισπανίας να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2012 και 0,3% το 2013.

Η κυβέρνηση παρ όλ αυτά επιμένει στην δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα στο 4,4% φέτος, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την δημοσίευση της συνέντευξης στη γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υιοθέτησε σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στη βιωσιμότητα του χρέους της Μαδρίτης. Ανακοίνωσε ένα αρχικό πακέτο μέτρων περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων ύψους 15 δισ. ευρώ και αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου