Συντάξεις: Αυξάνονται οι προκαταβολές- Ποιοι κερδίζουν

Τελευταία ενημέρωση: 2020-07-28, 10:07:36
Συντάξεις: Αυξάνονται οι προκαταβολές- Ποιοι κερδίζουν

Αυξάνονται με τροπολογία που αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες στη Βουλή οι προσωρινές συντάξεις. Αντί να υπολογίζονται με συντελεστή 50%, θα υπολογίζονται με συντελεστή 70% σε περίπτωση που ο αιτών είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας και στο 80% σε περίπτωση που ο αιτών είναι μισθωτός.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι η διάταξη να εφαρμοστεί αμέσως μόλις ψηφιστεί ενώ στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προσωρινές συντάξεις που θα εισπράττουν οι δικαιούχοι από το φθινόπωρο και μετά θα είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 40-60%.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν επέρχεται καμία αλλαγή στη διαδικασία απονομής των προσωρινών συντάξεων. Έτσι, όσοι έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν, θα εξακολουθήσουν να μην λαμβάνουν την προσωρινή. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν αναμένεται να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των προσωρινών συντάξεων που θα εκδίδονται αλλά το ύψος των αποδοχών όσων πληρούν και σήμερα τις σχετικές προϋποθέσεις.

Σημαντικά βελτιωμένη θα είναι η θέση όσων δικαιούνται προσωρινή σύνταξη λόγω θανάτου (σύνταξη χηρείας). Η προσωρινή σύνταξη αυτής της κατηγορίας ανέρχεται σήμερα μόλις στο 50% με αποτέλεσμα δικαιούχοι που έχουν χάσει τους ανθρώπους τους, να καλούνται να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και με 360 ευρώ τον μήνα καθώς "το ποσό της προσωρινής σύνταξης σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο κατώτατο ποσό σύνταξης λόγω θανάτου, ήτοι 360,00 ευρώ".

Εάν το ποσό των οφειλών υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά, τότε η προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται. Αν μεταγενέστερα εκλείψει ο λόγος αυτός, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν ο ασφαλισμένος οφείλει αθροιστικά και εισφορές από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, οι οφειλές αυτές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό οφειλής, όπως διαμορφώνονται ανά πρώην φορέα.

Όμως, επισημαίνεται ότι το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές, επιμεριζόμενο σε μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, παρακρατείται από το ποσό της οριστικής σύνταξης και όχι από την προσωρινή σύνταξη.

Προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται και όταν είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Εφόσον, όμως, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου, εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, ακόμα και αν η εξαγορά του χρόνου αυτού γίνει τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου, είναι επιτρεπτό να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη από την αρχική αίτηση, όχι όμως πριν από την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα.

Το δικαίωμα στην προσωρινή σύνταξη αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα και λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο εκδίδεται η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

[thetoc.gr]

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=