ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Αυτό είναι το σχέδιο πληρωμής – Οι 5 ρήτρες

αναδρομικά-αυτό-είναι-το-σχέδιο-πληρω-768601

Σχέδιο πληρωμών για αναδρομικάσε 2,5 εκατ. συνταξιούχους με πέντε ρήτρες επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Όπως αναφέρει, η απόφαση της κυβέρνησης να επιστραφούν οι μειώσεις 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον στους 250.000 που έκαναν αγωγές και δικαιώνονται μέσω της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι δεδομένη και εξετάζονται διάφορες προτάσεις που θα μετριάσουν το κόστος των περίπου 4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, οι ρήτρες αυτές είναι εξής:

2.Κατάργηση όλων των εκκρεμών δικών, πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη απόφαση (εφετείου), για τους συνταξιούχους.Η κατάργηση των εκκρεμών δικών θα ακυρώσει αυτόματα και τις επαπειλούμενες νέες αγωγές που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν οι συνταξιούχοι όχι όμως για αναδρομικά πέραν των 11 μηνών. Η κατάργηση των δικαστικών προσφυγών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

3.Καταβολή των αναδρομικών άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους.Παρόμοια άτοκη καταβολή υπήρξε και στο παρελθόν για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα στις επιστροφές των επικουρικών που έγιναν πρόσφατα οι συνταξιούχοι πήραν πίσω αυτά που τους είχε κόψει ο νόμος 4387 το 2016 χωρίς τόκους.

4.Ποινή 5% με 10% για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους σε 1 αντί για 3 ή 5 ετήσιες δόσεις. Ένας συνταξιούχος θα μπορεί να πάρει τα αναδρομικά σε δύο ετήσιες δόσεις και όχι σε μια 5ετία με ένα κούρεμα 10% στο συνολικό ποσό. Η ρήτρα αυτή είναι πιθανό να εφαρμοστεί όχι σε όλους αλλά σε όσους έχουν από ένα ύψος αναδρομικών και πάνω ( π.χ άνω των 3.000 ευρώ).

5.Επιστροφές αναδρομικών στο Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο.Δεν θα είναι πιθανότατα στην πρώτη λίστα των δικαιούχων καθώς αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το τι δικαιούνται. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα πάρουν αναδρομικά πέραν 11μήνου με πιθανό συνυπολογισμό και της απόφασης για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου .Τα περισσότερα αναδρομικά θα έχουν όμως και περισσότερες δόσεις επιστροφής ( πέραν και της 5 ετίας) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου .

Που κυμαίνονται οι επιστροφές

Τα ποσά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο 2016) ξεκινούν από 660 και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ φτάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, οι εκδοχές για τη νομοθετική επιστροφή των αναδρομικών είναι ποικίλες και εξετάζονται ως 3 ετήσιες δόσεις για τα λίγα αναδρομικά και ως 5 έτη για τα πολλά.

Τα μικρότερα ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα (με την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ οι απώλειες ήταν 660 ευρώ το χρόνο). Τα μεγαλύτερα ποσά που μπορεί να φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ προέρχονται από τους υψηλοσυνταξιούχους και εκείνους που λάμβαναν περισσότερες από δυο συντάξεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ και τράπεζες θα λάβουν μεγάλα ποσά επιστροφής, ενώ στη μεσαία περιοχή βρίσκονται οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 750 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του ήταν 1.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 1.350 ευρώ. Τέλος με σύνταξη 1.500 ευρώ τα αναδρομικά ξεπερνούν τα 2.300 ευρώ.

Συνταξιούχος ειδικών ταμείων με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ θα εισπράξει επιστροφή 2.150 ευρώ, ενώ με 2.500 ευρώ δικαιούται αναδρομικά ύψους 5.000 ευρώ.

Τέλος συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 2.000 ευρώ θα λάβει αναδρομικά ύψους 4.500 ευρώ, ενώ αν η σύνταξή του είναι μικρότερη στα 1.500 ευρώ τα αναδρομικά υπολογίζονται σε περίπου 2..700 ευρώ.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

– συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα δώρα και «ψαλιδίστηκε» η επικουρική τους σύνταξη.

– συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, οι οποίοι έχασαν τελείως τα δώρα, «ψαλιδίστηκε» η επικουρική τους σύνταξη ενώ μέτρησαν επιπλέον απώλειες αν λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (πρ. IKA) διεκδικούν περικοπές σε κύριες, επικουρικές και δώρα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 1.000 ευρώ) διεκδικούν μόνο τα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών, ενώ αντίθετα οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν υποστεί πολλαπλές περικοπές στις κύριες συντάξεις τους.

Οι αγρότες συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ διεκδικούν τα λιγότερα, δηλαδή μόνο τα κομμένα δώρα ενός έτους, τα οποία ήταν 660 ευρώ για τους δικαιούχους της ελάχιστης σύνταξης των 330 ευρώ και κλιμακώνονταν προς τα πάνω.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ.ΟΑΕΕ δεν είχαν επικουρικές συντάξεις, άρα διεκδικούν μόνο τα δώρα των 800 ευρώ (όσοι είχαν συντάξεις έως 800 ευρώ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου