ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Η «ανταρσία» των μικρών της Ευρωζώνης -Πώς εξέλεξαν πρόεδρο των Ιρλανδό Ντόναχιου

eurogroup-η-ανταρσία-των-μικρών-της-ευρωζών-776224

Ενα απρόσμενο πλήγμα στους «μεγάλους» της ευρωζώνης κατάφεραν οι μικρότερες χώρες με τον διορισμό ενός «δικού» της στην προεδρία του Eurogroup.

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου απέσπασε τις ψήφους 19 συναδέλφων του στη χθεσινή μυστική ψηφοφορία επικρατώντας του θεωρούμενου φαβορί της αναμέτρησης.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ειδικά η Ισπανία οργίστηκαν με την απρόσμενη ήττα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνοο, όπως ανέφερε αξιωματούχος που είχε γνώση των τεκταινομένων στην ψηφοφορία, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ένας άλλος είπε ότι οι μικρότερες χώρες από την ανατολική Ευρώπη θεώρησαν ότι με τη θετική ψήφο προς τον Ντόναχιου στήριζαν έναν δικό τους.

Καλβίνιο: Κάποιος δεν τήρησε την υπόσχεσή του να με ψηφίσει

Η Καλβίνιο, που έχασε οριακά την ψηφοφορία για να γίνει επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε σήμερα ότι ένας υπουργός δεν τήρησε τη δέσμευσή του να τη στηρίξει. «Είχαμε εξασφαλισμένες 10 ψήφους. Κάποιος δεν έκανε αυτό που είπε ότι θα έκανε», δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό SER. «Η ψήφος είναι μυστική και σε αυτή την περίπτωση εξ αποστάσεως». Η Καλβίνιο αρνήθηκε να πει ποιο πιστεύει ότι ήταν αυτό το πρόσωπο.

Αμφότεροι οι τελικοί υποψήφιοι της μάχης για την προεδρία του Eurogroup προέρχονταν από χώρες που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης κατά την κρίση χρέους, ένδειξη – σύμφωνα με αναλυτές – ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα μετά τις έντονες διαφωνίες για τις πολιτικές λιτότητας. Ωστόσο, η ανταρσία των μικρών χωρών συνιστά και μια δυσοίωνη ένδειξη προθέσεων ενόψει των δύσκολων συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να κατανοήσουμε τις θέσεις των μικρών και μεσαίων οικονομιών», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γκέρνοτ Μπλούμελ. «Η Ιρλανδία προώθησε τα τελευταία χρόνια μια πειθαρχημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα και γνωρίζει τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών μηχανισμών αργωγής».

Ποιος είναι ο Ιρλανδός που αναλαμβάνει το τιμόνι του Eurogroup

Αν και η έκβαση της ψηφοφορίας για τον διάδοχο του Πορτογάλου Mάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup είναι ενδεικτική της δυσανεξίας των «μικρών» έναντι της προσπάθειας των «μεγάλων» να περνούν αυτά που θέλουν, από την άλλη δείχνει και τις ικανότητες του 45χρονου Ντόναχιου, από το Δουβλίνο, που πλασαρίστηκε ως γεφυροποιός του χάσματος μεταξύ των δημοσιονομικά συντηρητικών βορείων και των νότιων κρατών της ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Το χαλαρό του στιλ και οι ικανότητές του έγιναν ορατές ιδιαίτερα από το 2017 που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Ο κόσμος λατρεύει τον Πασκάλ, ανεξαρτήτου προέλευσης. Είναι ένας ακατανίκητος συνδυασμός ευφυίας και δημοτικότητας, ένας άνθρωπος που χαμογελά και παράγει έργο», σχολίασε ο Φίργκαλ Πέρσελ, διευθυντής εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων που γνώριζε τον νέο επικεφαλής του Eurogroup από την εποχή που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ντόναχιου, μέλος του κεντροδεξιού Fine Gael, εξελέγη βουλευτής το 2011 και κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στην ίδια εκλογική περιφέρεια με την ηγέτιδα του αριστερού Σιν Φέιν, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ. Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο Ντόναχιου υποστηρίζει παράλληλα το αίτημα των νότιων χωρών για αμοιβαιοποίηση χρέους στη διάρκεια της πανδημίας. Έχει μετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολόγησης επιχειρήσεων, αν και υποστηρίζει ότι οι μικρότερες χώρες του eurogroup δικαιούνται να ορίζουν αυτόνομα τα ποσοστά της φορολόγησης. Η ραγδαία ανέλιξή του αποτελεί ταυτόχρονα ένδειξη και της επιτυχίας της Ιρλανδίας στην οικοδόμηση συμμαχιών με άλλες ομοφρονούσες χώρες της ΕΕ, όπως εκείνες της Βαλτικής, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία στον απόηχο του Brexit, μιας επιτυχίας που είχε ως αποτέλεσμα να κατέχει ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Φίλιπ Λέιν, το πόστο του επικεφαλής οικονομολόγου της Εκτ και ο πρώην υπουργός Φιλ Χόγκαν τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ.

economistas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου