ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις, οι αλλαγές στις δόσεις

οφειλές-στην-εφορία-οι-νέες-ρυθμίσεις-13773

Πες μου τι χρωστάς στην εφορία να σου πω με ποιον τρόπο θα το πληρώσεις σε δόσεις. Καθείς και η… ρύθμισή του πλέον καθώς ανάλογα με το είδος της οφειλής υπάρχει και η αντίστοιχη ρύθμιση που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος για να μεταφέρει την αποπληρωμή των φορολογικών του υποχρεώσεων σε βάθος χρόνου.

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση η νομοθετική διάταξη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες η νέα ρύθμιση για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας –θα τακτοποιούνται σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις εντόκως με επιτόκιο 2,5%– ενώ εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία η νέα πάγια ρύθμιση που επιτρέπει το “σπάσιμο” των φορολογικών υποχρεώσεων είτε σε 12 δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 5% είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο κοντά στο 6%.

Μετά και την ψήφιση των νέων νομοθετικών διατάξεων –αυτής που ήρθε χθες το βράδυ για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και αυτής που θα έρθει για τις οφειλές του κορονοϊού- οι επιλογές ανά υποχρέωση είναι οι εξής:

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Πληρώνεται είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις άτοκα, είτε σε 12 μηνιαίες δόσεις επίσης άτοκα με τη χρήση πιστωτικής κάρτας είτε σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση έντοκα και επιτόκιο 5% είτε σε 24 μήνες με την πάγια ρύθμιση και επιτόκιο 6%. Υπάρχει και η δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής με έκπτωση 2%

2. ΕΝΦΙΑ: Πληρώνεται είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις (από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο του 2021) άτοκα, είτε σε 12 μηνιαίες δόσεις επίσης άτοκα με τη χρήση πιστωτικής κάρτας είτε σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση έντοκα και επιτόκιο 5% είτε σε 24 μήνες με την πάγια ρύθμιση και επιτόκιο 6%

3. Φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου-Ιουνίου που έχουν ανασταλεί: Θα δοθεί επιπλέον δυνατότητα ρύθμισης με 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις (ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί ακόμη) ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Αυτή η νέα ρύθμιση θα συμφέρει έναντι της πάγιας ρύθμισης λόγω χαμηλότερου επιτοκίου. Προσοχή: στη ρύθμιση δεν θα εντάσσονται όλες οι υποχρεώσεις παρά μόνο αυτές που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

4. Λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις: Υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων. Στα 1000 ευρώ οφειλής, το κόστος λόγω του επιτοκίου, διαμορφώνεται περίπου στα 20-22 ευρώ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου