ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πώς θα γυρίζει λεφτά στους φορολογούμενους

ααδε-πώς-θα-γυρίζει-λεφτά-στους-φορολο-26157

Εάν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου και ο άλλος έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό ο καθένας θα λάβει ότι του αναλογεί. Επιστροφή ο πρώτος, ραβασάκι για πληρωμή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ο δεύτερος.

Για να φτάσουμε στην ώρα της επιστροφής φόρου όμως, πρώτα οι μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα κάνουν συμψηφισμό με τυχόν φορολογικά χρέη, στη συνέχεια θα τσεκάρουν εάν υπάρχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για να γίνουν επίσης οι σχετικοί συμψηφισμοί και στο τέλος της διαδρομής τα προς επιστροφή ποσά θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στην Ααδε ο φορολογούμενος.

Απόφαση του Διοικητή της Ααδε Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζει το τοπίο των φετινών επιστροφών φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Χρεωστικό υπόλοιπο, που οφείλεται, βάσει αρχικής εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συμψηφίζεται οίκοθεν με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής.
  2. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης (εφεξής ΜΣΣ) δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
  3. Κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για το αποδεικτικό ενημερότητας και συμψηφισμού. Πρακτικά, πρώτα οι αρμόδιοι μηχανισμοί ελέγχουν αν υπάρχουν φορολογικές οφειλές για συμψηφισμό και στη συνέχεια περνούν στην εφαρμογή των διατάξεων για συμψηφισμό με οφειλές οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
  4. Μετά τους συμψηφισμούς, έρχεται η ώρα της απόδοσης (ότι έχει μείνει) του επιστρεφόμενου φόρου στον φορολογούμενο.

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά πάντως είναι και φέτος είδος… υπό εξαφάνιση.

Τα στοιχεία της Ααδε δείχνουν πως έως χθες το βράδυ είχαν εκδοθεί 487.229 πιστωτικά σημειώματα με τον προς επιστροφή φόρο στα 123,7 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα χρεωστικά ξεπερνούσαν τα 1,1 εκατομμύρια με τη «λυπητερή» να προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου