ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

κατατέθηκε-στη-βουλή-το-πολυνομοσχέδ-397927

Με την προσθήκη σειράς ασφαλιστικών παρεμβάσεων κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών.

Περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους οφείλουν εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία. Παρέχει επίσης στους οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης το δικαίωμα να υπαχθούν είτε σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού είτε σε κεφαλαιοποίηση οφειλής με έκπτωση.

Για μεγάλους οφειλέτες (άνω των 150.000 ευρώ) το αδίκημα της μη καταβολής θεσπίζεται ως διαρκές, και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο. Επίσης ρυθμίζει θέματα συντάξεων αναπηρίας, του ΕΟΠΥΥ και την αναστολή καταβολής συντάξεων από το ΕΤΕΑΜ στους δικαιούχους του επικουρικού ταμείου της Εμπορικής.

Τί περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Πηγή:www.capital.grΠαρεμβάσεις σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, φορολογία, εφεδρεία και ρύθμιση χρεών.

Άρση ιθαγένειας για συμβολαιογράφους, αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση μερισμάτων και των εισοδημάτων μισθωτών που δεν πληρώθηκαν, ρύθμιση οφειλών και χρεών δήμων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Προωθεί σειρά παρεμβάσεων επτά υπουργείων. Αφήνει απ΄ έξω τα πιο «επώδυνα» θέματα, τις επικουρικές, το εργασιακό και σειρά παρεμβάσεων για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Το νομοσχέδιο οριστικοποιείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προστεθούν παρεμβάσεις που έχουν ζητήσει συναρμόδιοι υπουργοί και θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή. Στόχος είναι η ψήφισή του έως την Πέμπτη, αφού οι διατάξεις ζητούνται από την τρόικα που προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Φορολογικές ρυθμίσεις. Δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης.

Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών των κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, στα επόμενα οικονομικά έτη.

Τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: καταργείται η φορολόγηση των εισοδημάτων με τις γενικές διατάξεις όταν ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας τους είναι μικρότερος του 25%, με δυνατότητα επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου που προέκυπτε από το συμψηφισμό του φόρου που είχε παρακρατηθεί. Πλέον θα επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του φόρου επί αυτών.

Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2‰ κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηρικά.

– Οδικές μεταφορές. Επιταχύνεται η απελευθέρωση που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012.

– Δικηγόροι. Επιτρέπεται στο δικηγόρο ή στη δικηγορική εταιρία η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε εντός της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, καθώς και η δημοσίευση και κυκλοφορία επαγγελματικών καταχωρήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση των δικηγορικών Συλλόγων να δημοσιεύουν κατ’ έτος και στο διαδίκτυο τα οικονομικά τους στοιχεία. Αίρονται οι τοπικοί περιορισμοί για την σύσταση δικηγορικών εταιρειών. Έτσι δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, μέλη οποιουδήποτε δικηγορικού συλλόγου της χώρας, μπορούν να συστήσουν «Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρία» οπουδήποτε.

– Συμβολαιογράφοι. Αίρεται η προϋπόθεση ιθαγένειας για την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα.

– Συγχωνεύσεις. Προβλέπονται διατάξεις για την άμεση συγχώνευση των ΔΕΚΟ και φορέων που ζητά το μνημόνιο.

– Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις διαδικασίες και στους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών του που περιέρχονται στο Ταμείο. Για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το Ταμείο θα μπορεί να αναθέτει την εξεύρεση αγοραστή σε χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες είτε θα εγγυώνται τη συνολική αναμενόμενη πρόσοδο, είτε θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών.

– Εφεδρεία. Τίθεται χρονικός περιορισμός 4 μηνών για την ολοκλήρωση τω ν διαδικασιών όσων εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας που οδηγεί σε συνταξιοδότηση.

– Δήμοι. Καθίσταται δυνατή η δανειοδότηση για την εξόφληση χρεών που έχουν γεννηθεί ως χρέη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.

– Ρύθμιση χρεών. Οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με μηνιαίες δόσεις (έως 60) με ελάχιστα ποσά δόσης από 100 ευρώ ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ. Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών.

– Νοικοκύρεμα δαπανών για ηλεκτρονικές επικοινωνίες όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Θα εξοφλούνται μέσω Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών (Ε.ΣΥ.Π.). Θα λειτουργήσει εντός 5 μηνών. Μετά θα διακοπεί κάθε είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση δαπάνης προς κάθε φορέα.

– Ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και προμήθειας συστημάτων. Θα ονομάζεται Δίκτυο Δημόσιου Τομέα και θα συγκεντρώνει τα αιτήματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα αξιολογεί τις σχετικές ανάγκες και θα διενεργεί τους σχετικούς διαγωνισμούς υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

– Βαθμολόγιο. Μειώνεται ο χρόνος βαθμολογικής εξέλιξης για όσους αποκτούν τίτλους σπουδών. Προβλέπεται η διατήρηση των κενών οργανικών θέσεων του ναυτικού Προσωπικού, η υποχρέωση δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προσλήψεων-αποχωρήσεων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των Ν.Π.ΙΙ και των Ο.Τ.Α.

– Δημόσιες προμήθειες. Δίνεται η δυνατότητα να υπογράφονται συμφωνίες-̟πλαίσιo για δημόσιες συμβάσεις το πολύ 4ετούς διάρκειας, καθορίζονται οι όροι προσφυγής σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, και συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.

Ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων και των εκθεσιακών κέντρων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Ορίζονται και οι κυρώσεις για παραβάσεις διατάξεων υπαιθρίου εμπορίου. Τα δημοτικά συμβούλια θα καθορίζουν τους όρους υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών. Τροποποιούνται επίσης όροι του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

– Ενδοομιλικές συναλλαγές. Τροποποιείται η νομοθεσία (ν. 3728/2008) περί κανόνων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών. Ορίζεται ότι στους παραβάτες επιβάλλεται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα πρόστιμο, ίσο με το 10% της αξίας των συναλλαγών, για τις οποίες δεν τέθηκε στην διάθεση του ελέγχου ο οικείος φάκελος τεκμηρίωσης ή δεν υποβλήθηκαν οι προβλεπόμενες καταστάσεις. Για εκπρόθεσμη υποβολή επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, και επιπλέον 500 ευρώ για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης έως ποσού 50.000 ευρώ.

– ΕΟΜΜΕΧ. Τίθενται σε εκκαθάριση οι θυγατρικές της ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ Ανώνυμη Εταιρία» (ΕΛΚΑ ΑΕ), «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Ανώνυμος Εταιρεία» (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.), «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΚΕΓ Α.Ε.), «ΕΛΚΕ,Ε Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού, Ανώνυμος Εταιρία» και οι θυγατρικές αυτής “Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας Ε.Π.Ε.” (ΕΞΥΠΠ ΕΛ.ΚΕ.,Ε.) και το “Κέντρο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΚΕ,Ε Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης” (ΚΕΚ-ΕΛΚΕ,Ε Ε.Π.Ε.), καθώς και η «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ».Η εκκαθάριση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός εξαμήνου.

Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγορίας πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης της ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. μεταφέρεται στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε. και εφαρμόζεται σε αυτό ο κανονισμός του προσωπικού της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Οι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

Εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 σε 60 δόσεις, καθώς και κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων, με βάση τη φορολογική κλίμακα, προβλέπει μεταξύ άλλων στις φορολογικές του διατάξεις το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

1) Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε έως και 60 δόσεις με απαλλαγή έως και το 100% των προσαυξήσεων εμπρόθεσμης καταβολής. Η ελάχιστη μηναία δόση περιορίζεται στα 100 ευρώ.

2) Επανέρχεται η αυτοτελής φορολόγηση μερισμάτων με συντελεστή 25%.

3) Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και να προχωρήσουν σε πώληση ακινήτων τους. Προϋπόθεση είναι το τίμημα να διατεθεί για την εξόφληση της οφειλής.

4) Φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει δεδουλευμένες οφειλές από εργοδότες θα φορολογηθούν για αυτές κατά το χρόνο είσπραξής τους και όχι κατά το έτος της εργασίας όπως προέβλεπε η φορολογική νομοθεσία.

Πηγή:www.capital.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου