ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

ξεκινά-η-β-φάση-της-επιστρεπτέας-προ-35904

Άνοιξαν οι «πύλες» της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη δεύτερη και πλέον κρίσιμη φάση, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει ως τις ατομικές επιχειρήσεις.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πήρε ΦΕΚ χθες το βράδυ κι αν λάβει κανείς υπόψιν τα ευρήματα μελετών Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων και παραγωγικών φορέων, αυτά τα 5ετή κρατικά δάνεια, με περίοδο χάριτος ενός έτους και χαμηλό επιτόκιο, αποτελούν ως τώρα το βασικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για τις μικρές επιχειρήσεις.

Στο 1 δις ευρώ της β’ φάσης προστίθενται τα περίπου 400 εκ. ευρώ που έμειναν στα αζήτητα από την α’ φάση, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΓΛΚ, οι δικαιούχοι αυτήν τη φορά θα είναι υπερδιπλάσιοι- δηλαδή πάνω από 110 χιλιάδες- καθώς όχι μόνο το βασικό κριτήριο του τζίρου θα καλύψει πολύ περισσότερους λόγω της καραντίνας Απριλίου- Μαΐου, αλλά συν τοις άλλοις στη «δεξαμενή» συμπεριλαμβάνονται και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, ως τις 22 του μήνα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ως δικαιούχοι:

α) οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)

β) οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως και με εξαίρεση τις ακόλουθες:

  • ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, οι οποίες δε διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή,
  • επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι επιχειρήσεις της α’ φάσης, είτε «κόπηκαν», είτε πήραν δάνειο. Στη δεύτερη περίπτωση, το ποσό που έλαβαν θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα προκύψει με το νέο αλγόριθμο. Όπως και στην α’ φάση, θα πρέπει να αναμένονται… γκρίνιες από τις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς οργανωμένο λογιστήριο, καθώς η διαδικασία της αίτησης προϋποθέτει αναλυτικά στοιχεία ανά μήνα για το τζίρο Ιανουαρίου- Μαΐου και τις δαπάνες τους, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης μετά την οριστικοποίηση της αίτησης. Επιπλέον, θα πρέπει να αποστέλλουν στοιχεία τζίρου ανά μήνα ως το Δεκέμβριο.

Η διαδικασία

Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ μπορεί να αποτυπώνει στην ειδική πλατφόρμα κι άλλες πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά της αρχεία ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το «κοσκίνισμα» θα είναι εξονυχιστικό. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι, συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Κατά τα λοιπά, η διαδικασία θα είναι ίδια με την α’ φάση, σε βήματα:

  1. η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων
  2. με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης
  3. ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου