ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πληρωμή του φόρου παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 – Σε 12 άτοκες δόσεις

η-πληρωμή-του-φόρου-παρατείνεται-μέχρ-51851

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πληγέντων από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που ανέστειλαν την πληρωμή φόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δόθηκε από την πολιτεία να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Οι φόροι που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους, υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 1,5 δις. ευρώ. Η υπό μελέτη ρύθμιση, προβλέπει την καταβολή αυτού του ποσού σε 12 άτοκες ή έντοκες αλλά με πολύ χαμηλό επιτόκιο δόσεις προκειμένου τα οφειλόμενα της πανδημίας να μπορέσουν να αποπληρωθούν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021.

Μόνο από την αναστολή ΦΠΑ που δόθηκε για τον μήνα Απρίλιο, εκτιμάται ότι δεν εισπράχθηκε φόρος της τάξεως του ενός δις. ευρώ ενώ από την αναστολή των υπόλοιπων φορολογικών υποχρεώσεων (σ.σ δόσεις ρυθμίσεων κλπ) προστίθεται επιπλέον ποσό της τάξεως των 472 εκατ. ευρώ. Το θέμα αφορά βέβαια και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από το δικαίωμα αναστολής ασφαλιστικών εισφορών που δόθηκε στους αυτοαπασχολούμενους, έχει συγκεντρωθεί επιπλέον ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται όμως ότι και για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί αντίστοιχη λύση με αυτή που θα επιλεγεί από την εφορία.

Η λύση της ρύθμισης είναι μονόδρομος καθώς με την τετράμηνη αναστολή που έχει γίνει, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαίου, πρέπει να πληρωθούν κανονικά στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των μεγάλων φόρων της φετινής χρονιάς δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Όταν η υποχρέωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 3 δις. ευρώ, των νομικών προσώπων 4 δις. ευρώ και του ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 δις. ευρώ, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να περιμένει κανείς ότι θα μπορουν να εισπραχθούν και τα 1,5 δις. ευρώ που άφησε πίσω της η πανδημία χωρίς καν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εφόσον προχωρήσει το σενάριο των 12 άτοκων ή χαμηλότοκων δόσεων, οφειλή 1200 ευρώ θα μπορεί να πληρωθεί σε 12 δόσεις των 100 ευρώ μέχρι και το φθινόπωρο του 2021. Αντίστοιχη διευκόλυνση θα μπορούσε να έχει ο οφειλέτης και με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει η νομοθεσία.

Ωστόσο, αυτή επιβάλλει υψηλότερο επιτόκιο 4,5% για ρύθμιση σε έως και 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Αντίστοιχα, εξετάζεται να δοθούν και 8 μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και έξι μηνιαίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα επιτρέψει σε έως και 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους να αποπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 χωρίς να θιγεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου