ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κριτήρια για την επιδότηση δόσεων 300.000 δανείων

τα-κριτήρια-για-την-επιδότηση-δόσεων-300-000-56675

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δύο ταχυτήτων, για τους συνεπείς και τους ασυνεπείς δανειολήπτες, θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων 300.000 περίπου δανείων που έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία. Πρόκειται για στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ(!) τα οποία δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν οι δανειολήπτες, καθώς η οικονομική τους θέση επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει αναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αποσκοπεί στην υποστήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών που σύνηψαν δάνεια με προσημείωση της πρώτης τους στέγης κι έχουν πληγεί από τα μέτρα του lockdown για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και ασφαλώς θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο, ζήτημα ανοιχτό για το οποίο πιέζουν οι θεσμοί.

Μηνιαίες δόσεις

Το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των δανειοληπτών θα τρέξει από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και θα επιδοτεί μέρος των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν οι οφειλέτες προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους θεσμούς είναι η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τα οποία και θα αποτελούν την προϋπόθεση για την υπαγωγή των δανειοληπτών στο πρόγραμμα. Πηγές αναφέρουν ότι αυτά θα είναι διαφορετικά για όσους πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους κι έχουν ενήμερα δάνεια και διαφορετικά για εκείνους που έχουν σε καθυστέρηση τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί «κόκκινα».

Στην τελευταία κατηγορία των δανειοληπτών, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ίδια με εκείνα του υφιστάμενου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Δηλαδή η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, η συνολική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας να μην είναι πάνω από 80.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα να είναι 12.500 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Οροι και προϋποθέσεις

Επίσης η συνολική αξία χρηματικών καταθέσεων να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα προαναφερόμενα όρια να ισχύσουν και στο νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για τους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια και αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Ως προς την τελευταία προϋπόθεση, θα ληφθούν υπόψη οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής επαγγελματιών και εργαζομένων στους πληττομένους ΚΑΔ.

Το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ποιο θα είναι το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τους συνεπείς δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους, καθώς είδαν την περίοδο της κρίσης να μειώνεται το εισόδημά τους ή να χάνουν τις δουλειές τους.

Τα μεσαία στρώματα

Πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να τα προσδιορίσουν. Κι αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο αναμένει και τα στοιχεία των τραπεζών αναφορικά με το πόσοι από τους πολίτες που υπάχθηκαν στα μέτρα προστασίας έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα κριτήρια των συνεπών δανειοληπτών να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα ώστε να εντάξει περισσότερους από τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Πάντως, όπως και να έχει, οι όροι και οι προϋποθέσεις θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, οι οποίοι, όπως αναφέρουν πηγές, αν και είναι δεκτικοί στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, εν τούτοις έχουν διαφορετική αντίληψη ως προς τα όρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται. Με πιο απλά λόγια, βάζουν ψαλίδι.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό να ανακουφιστούν οικονομικά περί τους 300.000 δανειολήπτες. Οι δυνητικοί δικαιούχοι του σημερινού πλαισίου είναι περί τους 100.000. Αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει χρήση των διατάξεων για ευνοϊκές ρυθμίσεις, ακόμη και για την επιδότηση των δανείων τους. Αυτή, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, κυμαίνεται από 20% έως 50%.

Συνδυαστικά

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το ποσοστό επιδότησης της δανειακής δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες να καθοριστεί στο 90%. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό όμως θα βαίνει μειούμενο ανά τρεις μήνες και όσο πλησιάζει η λήξη του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος του 2020. Για εκείνους που δεν ήταν συνεπείς, η ενίσχυση θα είναι χαμηλότερη.

Χρονικό σημείο για την υπαγωγή των δανείων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των δόσεων είναι η 29η Φεβρουαρίου του 2020. Τα δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών ως την ημερομηνία εκείνη αλλά και για αυτά που έχουν οφειλές άνω των 90 ημερών. Το πλέγμα των όρων και των προϋποθέσεων, όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα είναι πολύ αυστηρό, καθώς τα κριτήρια θα λειτουργούν συνδυαστικά. Δηλαδή για να απολαύσει ένας δανειολήπτης την επιδότηση θα πρέπει να πληροί ταυτόχρονα και τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια καθώς κι ενδεχομένως το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Η 29η Φεβρουαρίου του 2020 είναι το χρονικό σημείο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ενίσχυσης €250.000 είναι το ανώτατο όριο για την αξία της κύριας κατοικίας€15.000 το πολύ πρέπει να είναι η συνολική αξία χρηματικών καταθέσεων €12.500 ετησίως πρέπει να είναι το οικογενειακό εισόδημα 100.000 είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του σημερινού πλαισίου

Από νέο «κόσκινο» 70.000 δανειολήπτες που κατέφυγαν στον νόμο Κατσέλη

Από νέο έλεγχο θα περάσουν οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί. Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο καθεστώς προστασίας που εξέπνευσε και η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας.

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους, τα οποία θα ελεγχθούν αυτόματα ως προς την αξιοπιστία τους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς δικαιούνται προστασία. Η υποβολή της αίτησης επαναπροσδιορισμού της δικάσιμης ημερομηνίας και επικαιροποίησης των στοιχείων του φακέλου θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα δημιουργηθεί στο προσεχές δίμηνο. Στόχος είναι εντός του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου και να επισπευστεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων. Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 70.000 και η επίσπευση της εκδίκασής τους αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, οι οποίες θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο έλεγχος μέσω της πλατφόρμας θα αφορά την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν τα οικονομικά στοιχεία που έχει δηλώσει είναι ακριβή.

[tovima.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου