ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα επιδότησης με 830€ το μήνα για 9.000 ανέργους

πρόγραμμα-επιδότησης-με-830e-το-μήνα-για-9-000-73197

Σε περισσότερες επιχειρήσεις, με περισσότερες αποδοχές και απλουστευμένες διαδικασίες θα απευθύνεται το πρόγραμμα «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» το οποίο αν και «τρέχει» από το 2017 είχε καλύψει 880 από τις 10.000 θέσεις ωφελούμενων.

Το πρόγραμμα, όπως αποφάσισε σήμερα Δ.Σ. του ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (5 μηνών και άνω) στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Ειδικότερα η τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

· Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προσωπικού τους.

· Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

· Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται από 400 στα 830 ευρώ (108%).

· Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται.

· Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις.

· Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις.

· Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.

Μετά τη σημερινή απόφαση του Δ.Σ., ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Στόχος των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι η επιδότηση της εργασίας και είναι υποχρέωσή μας να βελτιώνουμε συνεχώς τις δράσεις μας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αναβαθμίζοντας το πρόγραμμα επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας, το καθιστούμε πιο απλό και πιο ελκυστικό, με ισχυρότερα οφέλη και κίνητρα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τις επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στη μετατροπή της επιδότησης της ανεργίας σε επιχορήγηση της εργασίας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία, η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα ούτως ώστε το εργατικό δυναμικό να είναι σε θέση να επανενταχθεί ομαλά στην αγορά εργασίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε νέες δράσεις και ταυτόχρονα να αξιοποιούμε στο έπακρο τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την ανάσχεση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου