ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα επιθυμεί το IIF

άμεση-λύση-στο-ελληνικό-ζήτημα-επιθυμ-402663

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στο οποίο υπάγονται οι ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού δημοσίου, βεβαίωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι εύχεται οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα με σκοπό να διαγραφεί τμήμα του δημόσιου χρέους «να τερματιστούν γρήγορα».

«Σημειώθηκε πρόοδος κατά τις τελευταίες μέρες στις διαβουλεύσεις, περί εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους», αναφέρει το σημερινό ανακοινωθέν του IIF.

«Είναι ουσιώδες μια συμφωνία εθελοντικού χαρακτήρα να συναφθεί τις ερχόμενες μέρες, στη βάση των όρων και παραμέτρων που συμφωνήθηκαν στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες», αναφέρει επίσης το ίδιο ανακοινωθέν.

Στο ανωτέρω Ευρωπαϊκό συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, το IIF αποδέχθηκε τη συμφωνία, μαζί με τους ηγέτες της ευρωζώνης, περί διαγραφής του μισού δημοσίου χρέους της Ελλάδας έναντι ιδιωτών πιστωτών, συνολικής αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, μερικά δημοσιεύματα (διεθνών μμε) αναφέρθηκαν σε «πιο υψηλές απαιτήσεις» των διεθνών εταίρων της Ελλάδας. Η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστική για το ΔΝΤ και για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με τους οποίους εταίρους η Αθήνα εν συνεχεία θα αναζητήσει να διαπραγματευτεί μια νέα δανειακή σύμβαση, μετά από εκείνη των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια του Μαΐου του 2010.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου