ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε το Δημόσιο θα χαρίζει τα δανεικά στους “κορονόπληκτους“

πότε-το-δημόσιο-θα-χαρίζει-τα-δανεικά-σ-96107

Το Δημόσιο δανείζει μέσα στις επόμενες ημέρες τις επιχειρήσεις με ένα δις. ευρώ –το ποσό θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα φτάσει στα 2 δις. ευρώ- αλλά είναι διατεθειμένο να χαρίσει ακόμη και το 40% του ποσού που θα δανείσει σε όσες επιχειρήσεις πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Η υπουργική απόφαση για την λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ αποκαλύπτει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνει “κούρεμα” των δανείων που θα δοθούν. Έτσι, οι επιχειρήσεις από το συνολικό ποσό που θα δανειστούν –το οποίο μπορεί να φτάσει και στα 350.000 ή και 500.000 ευρώ κατά περίπτωση και κατ’ ελάχιστον θα κυμαίνεται από 2000 έως 30.000 ευρώ- θα έχουν δικαίωμα:

·επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς. Κύκλος εργασιών αναφοράς είναι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2020 για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία ή τα έσοδα του Μαρτίου για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία. Αν λοιπόν το 2021 καταγραφεί πτώση 70%, τότε κουρεύεται αυτόματα το δάνειο κατά 30%.

·επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 31η Μαρτίου 2021.

Δηλαδή, όποια επιχείρηση δεν απολύσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 –και ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων- θα δικαιούται κούρεμα 40% στο δάνειο που θα λάβει.

Για τη χορήγηση των δανείων, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κάνουν νέο γύρο αιτήσεων καθώς μετά την έκδοση της σημερινής απόφασης, θα μπορεί πλέον ο κάθε επαγγελματίας να ενημερωθεί για το πόσα δανεικά δικαιούται. Όπως αναφέρει η απόφαση:

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport). Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 15 Μαΐου 2020.

Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ποσό που αιτείται να λάβει, το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του Κανονισμού de minimis, καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας, κατά περίπτωση.

Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση.

Το ποσό της ενίσχυσης, καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου