ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ΠΝΠ: Αναβάλλεται η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

νέα-πνπ-αναβάλλεται-η-συζήτηση-για-την-98816

Με 45 άρθρα δημοσιεύτηκε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με δεκάδες νέες παρεμβάσεις.

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαίου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,28 λεπτά ανά λίτρο. “Νομοθετείται” η παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια έως και τις 15 Μαίου.

Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανοίξουν –με βάση τις ημερομηνίες που προβλέπει το πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα- διατηρώντας το 60% του προσωπικού του σε καθεστώς αναστολής. Όπως προβλέπει η διάταξη, αν ένας εργοδότης που θα του επιτραπεί να λειτουργήσει βάλει σε καθεστώς αναστολής πάνω από το 60% του συνολικού πληθυσμού των εργαζομένων, τότε το επιπλέον ποσοστό θα το πληρώνει από την τσέπη του.

Με άρθρο της ΠΝΠ μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2021 η διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Με διάταξη που ενσωματώθηκε στην ΠΝΠ, διευρύνεται η έκπτωση του 25% για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. “Η έκπτωση ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του τέταρτου εδαφίου ισχύει και για οφειλές της παρούσας που καταβλήθηκαν από τις 11 Μαρτίου 2020 έως και τις 29 Μαρτίου 2020, και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ποσού ίσου με το ποσό της έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.

Περνάνε μέτρα στήριξης για τις εταιρείες τυχερών παιχνίδιων, (παράταση προθεσμίας καταβολής φόρων), για τις εταιρείες του ιατρικού κλάδου (εντάσσονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις) αλλά και στους διαχειριστές των αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν (σ.σ προβλέπεται εξάμηνη παράταση στην προθεσμία για την καταβολή των υποχρεώσεων στο ΤΑΙΠΕΔ)

Αναστολές συμβάσεων

Η ΠΝΠ ξεκαθαρίζει ότι για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, η αποζημίωση από το κράτος θα γίνεται με την ημέρα (περίπου 18 ευρώ ημερησίως). Επίσης, προβλέπεται ότι αν χρειαστεί, το καθεστώς μπορεί να παρατείνεται και μέχρι το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο. Αυτό “δείχνει” κυρίως στον κλάδο της εστίασης όπου οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο. Είναι πιθανό να τους δοθεί η δυνατότητα κατά την επαναλειτουργία να μπορούν να απασχολήσουν το 40% του προσωπικού αντί για το 100%.

Ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε οριστική ανάκληση των αναστολών: Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για δεκαπέντε (15) ημέρες. Ωστόσο, οι συμβάσεις των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται η αναστολή, δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή. Αν υπάρξει αναστολή, η οικονομική ενίσχυση θα υπολογίζεται εκ νέου κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής

Εκτός από την μόνιμη κατάργηση αναστολής της σύμβασης, επιτρέπεται και η προσωρινή: Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για το διάστημα της ανάκλησης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης.

Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Με το 13ο άρθρο μεταβάλλεται το χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου.

β) Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.

στ) Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου