ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Με δήλωση στο taxis η απώλεια ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

με-δήλωση-στο-taxis-η-απώλεια-ενοικίων-από-τ-109103

Με δήλωση στο taxisnet θα γνωστοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην εφορία την απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης των ενοικίων. Σε αυτήν τη λύση καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος στο πλαίσιο των μέτρων “κουρέματος” των ενοικίων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ που βρίσκεται σε επεξεργασία προβλέπει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος θα δηλώσουν τον Ιούλιο στο taxisnet το ακριβές ποσό των ενοικίων που δεν εισέπραξαν. Στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ θα πιστώσει στους ιδιοκτήτες ένα ποσοστό αυτού του απολεσθέντος εισοδήματος το οποίο θα μπορούν να συμψηφίσουν με μελλοντικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το ποσοστό του απολεσθέντος εισοδήματος που θα τους πιστωθεί μελετάται να κυμαίνεται από 15% έως 35%, αντιστρόφως ανάλογα με το ποσό που έχασαν. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα που έχασαν τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό αποζημίωσης από τον ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι θεωρείται δεδομένο πως η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 30 Ιουνίου θα επεκταθεί και φέτος στις 31 Ιουλίου.

Μείωση ενοικίων

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι μείωσης κατά 40% του ενοικίου είναι:

– επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

– εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή για την κύρια κατοικία και για τον Μάρτιο και Απρίλιο

– επιχειρήσεις σε πληττόμενους ΚΑΔ για τον Απρίλιο

– εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης για τον Απρίλιο

– φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας τους για τον Απρίλιο.

Οι ενοικιαστές που κάνουν χρήση του παραπάνω δικαιώματος οφείλουν να δηλώσουν τα στοιχεία του εκμισθωτή στην Εργάνη προκειμένου ο τελευταίος να έχει το όφελος της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων ή καταβολής δόσεων ρυθμισμένων ή βεβαιωμένων οφειλών με έκπτωση 25% για τον Απρίλιο και τον Μάρτιο.

[capital.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου