ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΑΓΕ VS Chobani εν μέσω πανδημίας

φαγε-vs-chobani-εν-μέσω-πανδημίας-129438

Στις 27 Μαρτίου, η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της πέρυσι υποχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σωρευτικά από το 2017, χρονιά που εμφάνισε τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της έως το 2019, η γαλακτοβιομηχανία απώλεσε περισσότερα από 125 εκατ. δολάρια, με την ποσοστιαία μεταβολή να αγγίζει το 20,25%. Μόνο στις ΗΠΑ, όπου η ΦΑΓΕ διατηρεί παραγωγική βάση, οι πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν πέρυσι 8,7% σε σχέση με το 2018.

Για τη φετινή χρονιά η γαλακτοβιομηχανία αναμένει ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, όπως είναι το αγελαδινό γάλα και τα υλικά συσκευασίας, αλλά και διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αν και η γαλακτοβιομηχανία αναφέρει πως προμηθεύετε πρώτες ύλες από ευρύ φάσμα προμηθευτών και εκτιμά ότι μπορεί να τις προμηθευτεί και από εναλλακτικούς παρόχους, αν χρειαστεί, δεν μπορεί να παράσχει τη διαβεβαίωση όπως επισημαίνει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες με οικονομικά αποδοτική τιμή από άλλες πηγές.

Ας σημειωθεί ότι βασικές αγορές για τη ΦΑΓΕ είναι εκτός της Ελλάδας, η γειτονική Ιταλία η οποία αυτή τη στιγμή έχει κτυπηθεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ο βασικός ανταγωνιστής της η Chobani ο οποίος εισήλθε τη φετινή χρονιά και στην κατηγορία των φυτικών προϊόντων εμφάνιζε πέρυσι ανάπτυξη πωλήσεών κοντά στο 10% ενώ εν μέσω της πανδημίας οι πωλήσεις του, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, έχουν αυξηθεί κατά 48% όταν η συνολική αγορά γιαούρτης αναπτύσσεται με ρυθμό +30%.

Σύμφωνα με την IRI, η αγορά λιανικής πώλησης γιαουρτιών στις ΗΠΑ αγγίζει τα 6,295 δισ. Δολάρια με τις πωλήσεις λευκού γιαουρτιού, κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται κυρίως η ΦΑΓΕ, να υπολογίζονται στα 814 εκατ. δολάρια, με το μερίδιο της ΦΑΓΕ να αντιπροσωπεύει το 27,5% των πωλήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στη Μεγάλη Βρετανία η ΦΑΓΕ είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παίκτης στο σύνολο της αγοράς σε αξία και ο τέταρτος στην κατηγορία του ελληνικού γιαουρτιού, ο πέμπτος στην Ιταλία και ο πρώτος στην ελληνική αγορά.

Αλεξάνδρα Γκίτση
capital.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου