ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου λόγω κορονοϊού -Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002

βουτιά-στις-τιμές-του-πετρελαίου-λό-139399

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκαναν βουτιά σήμερα, με αυτή του μπρεντ να καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για μεγάλη μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ο πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας απειλεί να ξεχειλίσει την αγορά.

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 5,8% ή 1,45 δολάριο στα 23,48 δολάρια το βαρέλι στις 8.23 (ώρα Ελλάδας), έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως στα 23,03 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 3,8% ή 0,82 δολάριο στα 20,69 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να «βυθιστούν» περεταίρω

«Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν (τη νομισματική πολιτική) και οι κυβερνήσεις προσφέρουν πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αλλά πρόκειται μόνο για μέτρα στήριξης και όχι για μία ριζική αντιμετώπιση», δήλωσε αναλυτής της Rakuten Securities. «Έως ότου δούμε ενδείξεις για τη λήξη της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν υπό πίεση και μπορεί να βυθιστούν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το βασίλειο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει την κατρακύλα των τιμών, που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% φέτος. Με την παγκόσμια ζήτηση να προβλέπεται τώρα ότι θα βουλιάξει στα 15 ή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας μειώσεις της παραγωγής και όχι μόνο από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου