ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Οι τομείς που καταγράφουν εκτίναξη στις πωλήσεις

κορονοϊός-οι-τομείς-που-καταγράφουν-ε-139818

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού έχει «σκεπάσει» τον πλανήτη με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, δημιουργώντας την ίδια ώρα τεράστια προβλήματα στην οικονομία, αρκετοί είναι οι κλάδοι οι οποίοι -αν μπορεί να ειπωθεί η έκφραση- βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση.

«Είμαστε τόσο απασχολημένοι όσο και τα Χριστούγεννα» δηλώνει ιδιοκτήτης online επιχείρησης καφέ, «πουλάμε διπλά», ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται προμηθευτής παιχνιδιών.

Ενώ οι οικογένειες είναι απομονωμένες στο σπίτι, τα μέλη της είναι πρόθυμα να βρουν τρόπους για να διατηρήσουν το μυαλό τους και το σώμα τους ενεργά, όπως αποκαλύπτουν οι επιλογές στις αγορές που πραγματοποιούν.

Κάποιους τομείς, στους οποίους υπάρχει «έκρηξη» στη ζήτηση, καταγράφει σε δημοσίευμά του το BBC.

Ποδήλατα και όργανα γυμναστικής

Είτε πρόκειται για άσκηση είτε για απλή μετακίνηση, έχει αυξηθεί η πώληση ποδηλάτων.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι θέλουν να είναι ανεξάρτητοι» λέει ο Will Butler-Adams, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας πτυσσόμενων ποδηλάτων. «Νομίζω ότι οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ολόκληρη τη βιομηχανία, είναι πιθανώς περίπου κατά 15% αυξημένες».

Εν τω μεταξύ, κεντρικό εργαστήριο ποδηλάτων στο Λονδίνο είναι δύο φορές πιο απασχολημένο συγκριτικά με τις κανονικές συνθήκες, εξυπηρετώντας πελάτες που προσπαθούν να αποφύγουν τη δημόσια συγκοινωνία ή «ψάχνουν μόνο κάτι για να κάνουν»

Ο Retaards Halfords αναφέρει επίσης αύξηση των πωλήσεων οργάνων γυμναστικής, λέγοντας: «Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν, θέλουν να ασκηθούν σε εσωτερικούς χώρους».

Ο John Lewis υποστηρίζει ότι πολυκατάστημά του έχει δει «σημαντική αύξηση» στα όργανα γυμναστικής.

Παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Ο προμηθευτής παιχνιδιών Andy Beresford λέει ότι το σύνολο των υπαίθριων τραπεζιών πινγκ πονγκ έχουν πουληθεί, ενώ η νέα «παρτίδα» που αναμένεται αυτή την εβδομάδα έχει επίσης προ-πωληθεί.

«Πούλησα 124 τραπέζια πινγκ πονγκ την περασμένη εβδομάδα» λέει. «Την ίδια εβδομάδα πέρυσι, πούλησα μόλις 15».

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σχολεία φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ο Andy, του οποίου η επιχείρηση βρίσκεται λίγο έξω από το Μπρίστολ, έχει πουλήσει μεγάλη ποσότητα τραπεζιών μπιλιάρδου. Το απόθεμά του μάλιστα έχει μειωθεί στο μισό, από 500 σε 250

Είδη σπιτιού και κήπου

Ο Phil Jones, ο οποίος πουλά οπωροκηπευτικά, υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει παραγγελίες. «Είναι τεράστια η αύξηση» λέει.

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες οπωροκηπευτικών σταμάτησαν μάλιστα, να απαντούν στο τηλέφωνο.

Σε ορισμένους αγοραστές υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι τα φρέσκα λαχανικά τελειώνουν γρήγορα, αλλά ο Phil λέει ότι πολλοί αναζητούν απλά μια δραστηριότητα.

Σε εσωτερικούς χώρους, περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν είτε ράψιμο και πλέξιμο ως λύση για να αντιμετωπίσουν την καραντίνα.

Το πολυκατάστημα Liberty, που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι οι πωλήσεις εξαρτημάτων ραπτικής αυξάνονται κατά 380% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αγορές των βιοτεχνιών αυξήθηκαν κατά 228%.

Βιβλία

Μια άλλη λύση που προκρίνεται είναι η ανάγνωση βιβλίων.

Στο νούμερο δύο στη αναζήτηση της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις περισσότερες πωλήσεις της εβδομάδας βρίσκεται το «The Eyes of Darkness». Αν και γράφτηκε το 1981, περιγράφει έναν ιό που ονομάζεται Wuhan-400 -ίσως μια «πρόβλεψη» του κοροναϊού. Ένα άλλο μυθιστόρημα που καταγράφει υψηλές πωλήσεις είναι η πανούκλα από τον γάλλο συγγραφέα Albert Camus.

Ο βρετανικός εκδότης Penguin αναφέρει ότι οι πωλήσεις του την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν 150% υψηλότερες από πέρυσι και επανατυπώνει το βιβλίο.

Ηλεκτρικά είδη

Όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, υπάρχουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο -σε λίρες- περισσότερα τρόφιμα στα σπίτια μας από ό,τι υπήρχαν πριν ξεκινήσει η κρίση.

Αλλά πού αποθηκεύονται όλα;

Οι καταψύκτες και τα ψυγεία βρίσκονται στη λίστα με τα προϊόντα που οι άνθρωποι αναζητούν σε διαδικτυακές αγορές.

Μια εταιρεία δήλωσε ότι σημειώθηκαν πολύ καλές πωλήσεις οικιακού εξοπλισμού (φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές), όπως και ψυχαγωγίας (τηλεοράσεις, κονσόλες παιχνιδιών).

Καφές

Το Rave Coffee, που πουλά ιδιαίτερους καφέδες, πρέπει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για να ανταπεξέλθει, καθώς η ζήτηση έχει διπλασιαστεί.

«Έχουμε 11 μέλη προσωπικό και χρειάζονται άλλα πέντε» λέει η Vikki Hodge, ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση. «Οι άνθρωποι που αγόραζαν τον καφέ για να πάνε στο γραφείο τους, τώρα τον παίρνουν στο σπίτι» εξηγεί.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου