ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόμινο από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος

ντόμινο-από-απλήρωτους-λογαριασμούς-140730

Παύση πληρωμών των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος διαπιστώνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τους υπόλοιπους προμηθευτές ρεύματος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εταιρείες βλέπουν ήδη τις εισπράξεις τους να είναι μειωμένες κατά περίπου 30% και σε κάποιες περιπτώσεις να ανέρχονται και στο 40%.

Τη σχετική επιβεβαίωση έκανε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκάι είπε ότι «ένα κομμάτι του κόσμου ξεκίνησε να μην πληρώνει».

Πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά και της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου με τους προμηθευτές ρεύματος, οι τελευταίοι μίλησαν για μείωση της εισπραξιμότητας κατά 30%, ενώ κάποιοι ανάφεραν και ποσοστά της τάξης του 40%.

Ανάλογες πιέσεις, λένε οι πληροφορίες, δέχεται και η ΔΕΗ, με τις απώλειες όμως να κινούνται γύρω στο 25%, αν και με τις εκπτώσεις που ανακοίνωσε στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να φρενάρει ενδεχόμενες απώλειες στα έσοδά της. Τα μηνιαία έσοδα όλων των προμηθευτών ρεύματος υπολογίζονται σε περίπου 610 με 650 εκατ. ευρώ.

Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν οι εισπράξεις των εταιρειών ρεύματος να κινηθούν γύρω στο 20% με 30% για τρεις μήνες, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα κρατήσουν οι ακραίες συνθήκες κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να στερηθούν έσοδα της τάξης των 360-540 εκατ. ευρώ. Τις περισσότερες επιπτώσεις θα έχει τότε η ΔΕΗ αφού κατέχει το 70% της αγοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου