ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Η Κομισόν θα προτείνει νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την πανδημία

κορωνοϊός-η-κομισόν-θα-προτείνει-νέο-π-141557

Την κατάρτιση ενός νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού θα προτείνει η Κομισιόν, όπως ανήγγειλε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν από περίπου έναν μήνα και κάτι, την 21η Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της τα επτά επόμενα χρόνια (2021-2027), ούτε για το ύψος που θα έχει το συνολικό ποσό, ούτε για την κατανομή των δαπανών από τη Γεωργία ως την Πληροφορική κι από την Άμυνα ως τη μετανάστευση. Οι συνομιλίες αναμενόταν να συνεχιστούν αλλά, στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, που πλέον θρηνεί τα δύο τρίτα των θανάτων στον κόσμο — 21.334 νεκρούς, επί συνόλου 351.877 κρουσμάτων μόλυνσης — και έχει μεταβάλλει άρδην τις προτεραιότητες των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ.

«Για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη, η Κομισιόν θα προτείνει αλλαγές στο σχέδιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ανακοίνωσή της. «Αυτό θα συμπεριλάβει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εγγυάται τη συνοχή στους κόλπους της [Ευρωπαϊκής] Ένωσης διά της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», πρόσθεσε. «Σε αυτό το στάδιο, η πρόεδρος δεν αποκλείει καμία επιλογή εντός των ορίων της συνθήκης» της ΕΕ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διχασμένη η Ευρώπη για τον τρόπο αντιμετώπισης του οικονομικού σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού

Την Πέμπτη, η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη μέσω βιντεοδιάσκεψης κατέληξε σε ναυάγιο, αφού οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση σε οικονομικό επίπεδο μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού, που πιθανότατα θα βυθίσει την Ευρώπη και τον κόσμο σε βαθιά ύφεση φέτος.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πέταξαν την μπάλα στους υπουργούς Οικονομικών, στο Eurogroup, αναθέτοντάς τους να παρουσιάσουν προτάσεις μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. «Η Κομισιόν θα συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και είναι έτοιμη να χορηγήσει τη βοήθειά της, αν έχει την υποστήριξη του Eurogroup», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Παράλληλα, η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε προτάσεις για τη φάση της οικονομικής ανάκαμψης, εντός των πλαισίων των υπαρχουσών συνθηκών».

Φον Ντερ Λάιεν: Η πανδημία του κορωνοϊού δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της

Οι ευρωπαϊκές χώρες διχάζονται ως προς τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το οικονομικό σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού: αυτές του ευρωπαϊκού νότου, ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, θέλουν να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους στον βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αλλά οι κυβερνήσεις αυτών των τελευταίων, που υπερασπίζονται πάγια την δημοσιονομική πειθαρχία, δεν μοιάζουν διατεθειμένες να βοηθήσουν άνευ όρων τα κράτη-εταίρους τους, τα οποία άλλωστε μέμφονταν συχνά στο παρελθόν για την παραβίαση των συμφωνημένων δημοσιονομικών κανόνων.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες και αντεγκλήσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε χθες Σάββατο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε, όπως θυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως αν και η Ευρώπη έφθασε στο «χείλος της αβύσσου», αυτή η «μείζων κρίση» της δίνει «μια ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της» και ήδη έχει κάνει κάθε κράτος-μέλος της «πιο δυνατό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη της κατάστασης «είναι στα χέρια μας».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου