ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολη η λίστα των δικαιούχων του επιδόματος των 800 και 600€

ολη-η-λίστα-των-δικαιούχων-του-επιδόμα-142292

Τα εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ (που χορηγείται σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και του επιδόματος των 600 ευρώ που μπορεί να δοθεί σε επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κατά δεκάδες χιλιάδες, οι εργοδότες προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους τους (αλλά και την απαλλαγή καταβολής της υποχρέωσης πληρωμής μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους). Ωστόσο, συναντούν εμπόδια κυρίως εξαιτίας του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ότι μπορεί να γίνει χρήση και του δευτερεύοντος ΚΑΔ, εφόσον αυτός αποδίδει τα περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, αυτό, προς το παρόν ισχύει μόνο για την παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων και για κανένα άλλο από τα ευνοϊκά μέτρα (π.χ παράταση ασφαλιστικών εισφορών, ή δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας η οποία με τη σειρά της οδηγεί και στη διασφάλιση του επιδόματος των 800 ευρώ).

Το Σάββατο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1, ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα δοθεί νέος κατάλογος με ΚΑΔ στη δημοσιότητα ο οποίος θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και χθες το απόγευμα, αίτηση στο σύστημα Εργάνη είχαν κάνει 212.059 επιχειρήσεις καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται:

1. Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις είτε διότι οι επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που υπάγεται σε αυτούς που θεωρείται ότι πλήττονται είτε επειδή η επιχείρηση έχει κλείσει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό το “μέτωπο” καθώς πολλά μαγαζιά που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, δεν έχουν ΚΑΔ που να περιγράφεται στη λίστα οπότε δεν μπορούν να δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ ότι βάζουν τον εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα προσωπικό, επίσης μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όχι μόνο για το προσωπικό τους αλλά και για τους ίδιους. Δεν εντάσσονται μέτοχοι νομικών προσώπων (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ) ακόμη και αν απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα προσωπικό.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κατατάσσονται στους επιστημονικούς κλάδους (π.χ γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κλπ) δεν προβλέπεται δυνατότητα είσπραξης των 800 ευρώ αλλά δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμμα κατάρτισης με “αντάλλαγμα” τα 600 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν τις επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε σήμερα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

“Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” εξήγησε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα, σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

“Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου