ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος να μείνουν με μισό μισθό 1,2 εκατ. εργαζόμενοι

κίνδυνος-να-μείνουν-με-μισό-μισθό-12-εκα-148922

Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και εντάσσονται στους ΚΑΔ να προβούν σε μειώσεις μισθών κατά 50% για αυτό το εξάμηνο δίνει η κυβέρνηση.

Δύο εβδομάδες δουλειά για το μισό προσωπικό των επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στο άρθρο 9 που αφορά τη «λειτουργία επιχειρήσεων, με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» αναφέρει συγκεκριμένα:

«α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του».

Όπως αναφέρει το άρθρο 9, η χρονική διάρκεια της μείωσης του μισθού «δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη της παρούσας».

Μισές αποδοχές

«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» είπε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον Σκάι.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των απολύσεων, που είναι για ένα μήνα, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για την επέκταση του μέτρου, λέγοντας πως «πάμε σιγά – σιγά. Δεν νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας».

1.200.000 εργαζόμενοι

Τα παραπάνω μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις μισθών κατά 50% με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αφορούν 1.200.000 μισθωτούς που εργάζονται σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις και εντάσσονται στη λίστα των κλάδων (ΚΑΔ) που πλήττονται από την κρίση.

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και του Γιάννη Βρούτση εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου κατηγορώντας το υπουργείο εργασίας ότι θέσπισε την άμεση περικοπή μισθών.

Γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά

«Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα» σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Η κα Αχτσιόγλου τονίζει ότι «αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά» καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου