ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλατφόρμα για το επίδομα των 800€ και τη μείωση ενοικίου

η-πλατφόρμα-για-το-επίδομα-των-800e-και-τη-μ-149953

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας που επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους μισθωτούς των οποίων η σύμβαση ανεστάλη καθώς και σε αυτούς που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η έως τις 20 Μαρτίου.

Επίσης, υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε μέσω της ίδιας αίτησης και πλατφόρμας να γίνει και η μείωση 40% στο ενοίκιο των αιτούντων εφόσον φυσικά μισθώνουν κύρια κατοικία. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας supportemployees.yeka.gr

Στην ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνονται:

Α. Γενικά στοιχεία εργοδότη δηλαδή:

1. Αν είναι φυσικό πρόσωπο ή όχι

2. Ο αριθμός μητρώου εργοδότη

3. Η επωνυμία του εργοδότη ή το επώνυμο

4. Το όνομα και το όνομα πατρός

5. Ο διακριτικός τίτλος

6. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ

7. Ο ΑΦΜ

8. Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας και η περιγραφή του ΚΑΔ

9. Η ημερομηνία έναρξης

Β. Τα στοιχεία του εργαζόμενου δηλαδή

1. Ο ΑΦΜ του εργαζόμενου

2. Ο ΑΜΚΑ

3. Το επώνυμο και το όνομα

4. Το όνομα πατρός

5. Το όνομα μητρός

6. Κινητό τηλέφωνο

7. E mail

8. Αριθμό Τραπεζικού λογαριασμού

Το ηλεκτρονικό έγγραφο έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώσει αν έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Επίσης, αν έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας τους ή αν ο ίδιος έχει αποχωρήσει οικειοθελώς μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου 2020.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώσουν αν μισθώνουν την κύρια κατοικία τους ή αν δεν μισθώνουν. Σε περίπτωση που μισθώνουν θα πρέπει να συμπληρώσουν και τη διεύθυνση του ακινήτου που μισθώνουν καθώς και το ονοματεπώνυμο αλλά και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα μέτρα στήριξης αφορούν τους κάτωθι εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

α) εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης της περ. α) της υποπαρ.2Α, του εντέκατου άρθρου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ .

β) εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

1.Οι δικαιούχοι των περιπτώσεων υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με τίτλο “Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού”, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

2. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου