ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aπαντήσεις για τις ανατροπές από την πανδημία

aπαντήσεις-για-τις-ανατροπές-από-την-πα-153920

Με την επέλαση του κοροναϊού να έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας, τις συναλλαγές μας, την εργασία μας, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα έναν οδηγό επιβίωσης για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δανειολήπτες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, απαντώντας στα βασικότερα ερωτήματα.

1. Για ποιες επιχειρήσεις αναστέλλονται οι πληρωμές φόρων και εισφορών;

Η αναστολή αφορά επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω του κορωνοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου, η καταβολή – χωρίς τόκους και προσαυξήσεις – των οφειλών Μαρτίου για ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης αναστέλλεται η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

2. Μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ;

Με τα ισχύοντα δεδομένα, ναι, αλλά το θέμα εξετάζεται και θα δοθεί λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων.

3. Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης με τη μορφή αυτή θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου της, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

4. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, τι άλλο προβλέπεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων;

Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση.

5. Πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι;

Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

6. Πότε θα λάβω το δώρο Πάσχα;

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Οσοι έχουν ρευστότητα μπορούν να το δώσουν γρηγορότερα. Εκτακτο δώρο Πάσχα (μισό μισθό) θα λάβουν 108.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ) και εργαζόμενοι της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

7. Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου;

  • Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Μαρτίου.
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 24 Μαρτίου.
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων την Τρίτη 31 Μαρτίου.
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

8. Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζομένους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με δική τους απόφαση, οι εργοδότες εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζομένους.

9. Πώς θα λάβουν την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που τη δικαιούνται;

Θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους. Οι εργοδότες θα δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη, σε ειδική ενότητα που θα δημιουργηθεί, τους εργαζομένους που απασχολούσαν σε επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

10. Από πότε ισχύει η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και πώς ελέγχεται;

Από τις 18 Μαρτίου 2020 απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα ελέγχεται μέσω του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας.

11. Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι;

Οσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.

12. Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους με μεγάλη μείωση του τζίρου τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού;

Κατ’ αρχάς, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες. Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

13. Πώς θα διευκολυνθούν στην πληρωμή του επαγγελματικού ενοικίου τους επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και πώς οι εργαζόμενοί τους που καταβάλλουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους;

Το βάρος θα μοιραστεί μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. Ετσι, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για 4 μήνες.

14. Πώς θα βοηθήσουν οι τράπεζες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;

Ηδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Επίσης αναστέλλουν για 3 μήνες την καταβολή δόσεων για φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ. Παράλληλα προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων. Τα ίδια μέτρα λαμβάνουν και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Οι εισπρακτικές εταιρείες σταματούν τις οχλήσεις προς τους πολίτες.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου