ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο μαμούθ 750 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά η ΕΚΤ –Τα 12 δισ. για την Ελλάδα

πακέτο-μαμούθ-750-δισ-ευρώ-ρίχνει-στην-αγ-159116

Ποσό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ από το “πακέτο μαμούθ” 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε να ρίξει στην αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστοιχεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εντάσσεται στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε τα ξημερώματα η ΕΚΤ και αυτό σημαίνει –όπως αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών- ότι θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις που ασκούνται έντονα ειδικά τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς έφτασε ακόμη και στο 4% μέσα σε λίγα 24ωρα μετά τον τριπλασιασμό του καθώς το ράλι ξεκίνησε από το 0,95% που ήταν και το ιστορικό χαμηλό.

“Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας” αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι. Το συνολικό ύψος του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ υπό τον τίτλο PEPP (Pandemic Purchace Programme).

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η Eλλάδα ουδέποτε συμμετείχε λόγω του ότι δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Και σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα:

“Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες”.

Κυβερνητικές πηγές για την ένταξη της Ελλάδας στο QE: Τεράστια επιτυχία “που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της”

Τεράστια επιτυχία “που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της”, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (quantitative easing ή ποσοτική χαλάρωση)της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως είναι “τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”, καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. “Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια”, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ενήμεροι για το θέμα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Λαγκάρντ: Η στήριξη της ΕΚΤ στο ευρώ “δεν έχει όριο”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και “δεν υπάρχει όριο” στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του θεσμού ότι αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

“Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση”, τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. “Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας”.

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωση η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.

Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου