ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα πέσει η αμόλυβδη λόγω πτώσης της τιμής στο πετρέλαιο

πόσο-θα-πέσει-η-αμόλυβδη-λόγω-πτώσης-τη-170930

Όσοι ελπίζουν ότι το “γκρέμισμα” στη διεθνή τιμή του πετρελαίου θα αποτυπωθεί ως σημαντική μείωση στην τιμή της αμόλυβδης, μάλλον θα απογοητευτούν. Είναι τόσο υψηλοί οι φόροι στα καύσιμα στην Ελλάδα που δεν θα αφήσουν την τιμή λιανικής να υποχωρήσει αισθητά.

Ήδη από χθες, στα φθηνότερα πρατήρια του λεκανοπεδίου εμφανίστηκαν τιμές λιανικής κάτω από 1,5 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο ακόμη και μετά το χθεσινό -30% στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, πολύ δύσκολα θα δούμε την αμόλυβδη κάτω από τα 1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, επηρεάζει στην πραγματικότητα μόλις το 28% της τιμής λιανικής στην αμόλυβδη. Το τελευταίο δελτίο τιμών δείχνει ότι με την μέση πανελλαδική τιμή στα 1,6 ευρώ (σ.σ ήταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα), η τιμή διυλιστηρίου διαμορφωνόταν στα 0,447 ευρώ το λίτρο. Στη διυλιστηριακή τιμή προστίθεται ένα ευρώ για φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Και εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα.

Κάθε λίτρο αμόλυβδης “κουβαλάει” 0,7 ευρώ λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Επί αυτού του ποσού όμως, επιβάλλεται και ΦΠΑ 24% άρα περίπου 17 λεπτά επιπλέον. Έτσι, τα 0,87 λεπτά από το ένα ευρώ των φόρων, στην πραγματικότητα δεν επηρεάζεται όποια και αν είναι η μεταβολή στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Εκτός από τους φόρους, στην τιμή λιανικής προστίθεται και το εκτιμώμενο περιθώριο των εταιρειών εμπορίας αλλά και των πρατηριούχων το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 8% της τιμής λιανικής. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και μείωση της τάξεως του 20% στην διυλιστηριακή τιμή, θα αποτυπωθεί ως μείωση της τάξεως των 10 λεπτών στην τιμή λιανικής.

Η χθεσινή κατάρρευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, ήρθε ύστερα από μια ούτως ή άλλως πτωτική πορεία στις τιμές των καυσίμων η οποία έφερε την τιμή της αμόλυβδης κάτω από το 1,5 ευρώ σε αρκετά πρατήρια της χώρας αλλά και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κάτω από το ένα ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή που δινόταν στις εταιρείες εμπορίας (ex-factory) στις 26 Φεβρουαρίου έφτανε στα 1,168 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη και στα 0,712 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Στο δελτίο που ίσχυε μέχρι και χθες, η τιμή της αμόλυβδης είχε υποχωρήσει στα 1,098 ευρώ και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,656 ευρώ.

Δηλαδή, έχει καταγραφεί μείωση της τάξεως του 8% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και πτώση της τάξεως του 6% στην τιμή της αμόλυβδης.

Η χθεσινή πτώση στη διεθνή τιμή πετρελαίου δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στο σημερινό δελτίο τιμών χονδρικής από το οποίο επηρεάζεται και η τιμή που βλέπουμε στα πρατήρια. Το πιθανότερο είναι ότι οι αισθητές μειώσεις που θα φέρουν την τιμή της αμόλυβδης ακόμη και κάτω από τα 1,45 ευρώ το λίτρο, θα καταγραφούν μετά την Τετάρτη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου