ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις λόγω κορονοϊού εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

παράταση-στις-φορολογικές-υποχρεώσε-176220

Η αναβολή εκπλήρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από τον κορονοϊό –και ήδη έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται- αλλά και οι παρατάσεις σε σειρά διαδικασιών που προϋποθέτουν κινητοποίηση από την πλευρά των πολιτών –επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, δήλωση ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους κλπ- αναμένεται να αποτελέσουν τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του ιού.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα αλλά και την αναστολή δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν συνεχώς δείκτες που αποτυπώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Από τις ηλεκτρονικές πληρωμές των πολιτών μέχρι τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει επικαιροποιημένη εικόνα. Ο Μάρτιος, δεν έχει πολλές τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Καταβάλλεται ο ΦΠΑ μόνο από τις μεγάλες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (σ.σ αφορά στις συναλλαγές του Ιανουαρίου) και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων. Βέβαια, ειδικά ο φετινός Μάρτιος έχει προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα:

1. Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρωθεί η δόση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας είτε στην πάγια ρύθμιση. Μη καταβολή της δόσης μπορεί να επιφέρει είτε σημαντική οικονομική επιβάρυνση είτε και απώλεια της ρύθμισης. Ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού και την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, θα εξεταστεί το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο.

2. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, μια απόφαση η οποία θα τους επηρεάσει για ολόκληρη τη χρονιά. Η προθεσμία είναι αυστηρή καθώς στις 16 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για 1,44 εκατομμύρια ασφαλισμένους και μέχρι τις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές βάσει του νέου καθεστώτος. Ενδέχεται να δοθεί πρόσθετος χρόνος.

3. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου αφορά μόνο σε όσους θα τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες μετά το τέλος Μαρτίου. Πλέον είναι πιθανό να εξεταστεί παράταση για όλους τους ιδιοκτήτες καθώς ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, σε χιλιάδες περιπτώσεις απαιτείται συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε με τον λογιστή είτε με τον μηχανικό προκειμένου να γίνει σωστά η αποτύπωση της επιφάνειας του ακινήτου τόσο στο Ε9 της εφορίας όσο και στην πλατφόρμα των δήμων.

4. Μέσα στον Μάρτιο, εκπνέει η προθεσμία και για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά οφειλέτες που είχαν αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες με την πλατφόρμα μέσα στο 2019 (σ.σ δεν είχαν φανεί τα χρέη τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ρύθμιση). Πιθανό το να δοθεί πρόσθετος χρόνος και στην συγκεκριμένη ομάδα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου