ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν καταργείται 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

δεν-καταργείται-13ος-14ος-μισθός-στον-ιδι-412512

Για μετά τις γιορτές μετατίθεται η κατάθεση των ρυθμίσεων για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση υπουργείου Εργασίας και τρόικας. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση προόδου σε όλα τα θέματα (εργασιακό και ασφαλιστικό).

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε πως θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι προβλεπόμενες αυξήσεις στο πλαίσιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ), και δεσμεύτηκε για έναρξη των συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, αφού προηγουμένως διαμορφωθεί η ατζέντα στις ξεχωριστές επαφές που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν ετέθη θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε κατάργηση των κατώτατων ορίων. Ωστόσο, υπήρξε επιμονή ως προς το ύψος των αυξήσεων που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ.

Επίσης, εκφράστηκε ικανοποίηση για την κινητικότητα που εκδηλώνεται στο πεδίο των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς μέσα σε ένα μήνα υπεγράφησαν 17.

Ταυτοχρόνως, η ηγεσία του Εργασίας δήλωσε ότι θα καλύψει τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας (άρθρο 37). Τόνισε, δε, ότι ούτε οι επιχειρήσεις και οι εκπρόσωποι των κλάδων θέτουν ζήτημα μείωσης των κατώτατων ορίων, αλλά ζητούν μείωση των κλαδικών συμβάσεων.

Αναλυτική συζήτηση έγινε για το ύψος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ο υπουργός Εργασίας φέρεται να παραδέχτηκε πως όταν οι εισφορές αντιστοιχούν στο 45% του μισθού είναι εύκολο να αποφύγει η επιχείρηση την καταβολή στα Ταμεία . Δεσμεύτηκε πως η μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου σε ποσοστό 10% για τις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν την ηλεκτρονική κάρτα ελέγχου. Η δεύτερη μείωση προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου