ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτα πλήρης συναίνεση, μετά η 6η δόση

πρώτα-πλήρης-συναίνεση-μετά-η-6η-δόση-417363

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά διαβεβαιώσεις από την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα προκειμένου να απελευθερώσει την έκτη δόση των δανείων που χορηγεί στη χώρα σε συνεργασία με την ΕΕ, ανέφερε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Ταμείου.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με την κυβέρνηση συμμαχίας και μόλις διασφαλιστεί η ευρεία υποστήριξη για τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής, τότε θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντείβιντ Χόλεϊ σε δημοσιογράφους.

Για το ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) στο κούρεμα ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν υπάρχει και ποια είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία.

Πάντως σε ερώτηση πότε θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης στην Ελλάδα ήταν «ένα βήμα για την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής βεβαιότητας και σταθερότητας».

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση ενότητας δείχνει τώρα τη δέσμευση για την υλοποίηση της ανάπτυξης».

Πρώτα οι εγγυήσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, είναι μια ενυπόγραφη επιστολή της κυβέρνησης και των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά».

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle αναφερόμενος φυσικά στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων που φέρονται να ζητούν οι Ευρωπαίοι για να συναινέσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και στην συνέχιση των διαδικασιών για την περαιτέρω στήριξη της χώρας μας.

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι αισθάνεται σίγουρος πως η νέα ελληνική κυβέρνηση «ξέρει τι πρέπει να κάνει τώρα και θα το κάνει», εκφράστηκε με τα πλέον θετικά λόγια για το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά από τη θητεία του στην ΕΚΤ και τέλος υπογράμμισε πως τόσο οι Έλληνες, όσο και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παραπλήσια οικονομικά προβλήματα, πρέπει να κατανοήσουν πως «ο μόνος δρόμος για την ανάκτηση της δανειακής βιωσιμότητας είναι η εφαρμογή νομισματικών μέτρων»!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ, έκανε λόγο για την ανάγκη «ευρείας στήριξης» των μέτρων που αποφασίσθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και ξεκαθάρισε πως αφού πρώτα υπάρξουν εγγυήσεις από τη νέα κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων, τότε και μόνο τότε θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Σήμερα η τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν την Παρασκευή στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, και τη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Ανεπιβεβαίωτες προς ώρας πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας -Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT)- θα αρχίσουν τις επαφές τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο ενώ έχουν ζητήσει ραντεβού και από τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Σε τεχνικό επίπεδο ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα εξετάσουν τον Προϋπολογισμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος, όπως είχαν συμφωνηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου