ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι εκτός στόχων ο προϋπολογισμός

πάλι-εκτός-στόχων-ο-προϋπολογισμός-417523

Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 4,1%. Μάλιστα η αποκαρδιωτική εικόνα των εσόδων ενισχύεται από το γεγονός ότι εμφανίζουν μαύρη τρύπα έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 1,1 δισ. ευρώ παρά τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο έτος. Η κατάρρευση των εσόδων έχει οδηγήσει στα ύψη και το έλλειμμα το οποίο διαμορφώνεται στο δεκάμηνο στα 20,1 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1.103 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.360 εκατ. €.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων, στις καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού της Γ.Γ.Π.Σ. και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στη μετάθεση, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες είσπραξης ορισμένων εσόδων από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου στο απομένον δίμηνο του έτους και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 38,1% ή κατά 521 εκατ. € σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2010.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον δίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου